Iso-Britannia laajentaa ETA-järjestelmää - koskee viisumivapaita matkustajia tammikuusta 2025 alkaen

LHR_twrIson-Britannian hallitus laajentaa ETA-järjestelmäänsä (Electronic Travel Authorization) ja tammikuusta 2025 lähtien sen koskee kaikkia viisumivapaita vierailijoita. Jatkossa kaikilla matkustajilla on siis oltava viisumi tai ETA-hyväksyntä ennen matkaa Isoon-Britanniaan. ETA on voimassa kaksi vuotta ja mahdollistaa useamman vierailun Isossa-Britanniassa.

Ison-Britannian vuoden 2022 kansalaisuus- ja rajavalvontalaissa säädettiin, että henkilöiden, jotka ovat päässeet maahan ilman viisumia, on hankittava matkustuslupa, ennen kuin he voivat tulla maahan.

ETA mahdollistaa tarkasti matkustajien seurannan heidän saapuessaan sekä poistuessaan Englannista, Walesista, Skotlannista ja Pohjois-Irlannista missä tahansa satamassa tai lentoasemalla.

Menettely mahdollistaa myös  kansallista turvallisuutta uhkaaviksi katsottujen matkustajien ennakkotarkastuksen ennen heidän saapumistaan maahan. Samalla voidaan kerätä ja säilyttää matkustajatietoja sekä matkustuskäyttäytymistä. Lisäksi hallitus saa lisätuloja matkustajilta perittävästä maksusta.

Uuden ETA-järjestelmän käyttöönotto alkoi marraskuussa 2023 ja se on suunniteltu parantamaan turvallisuutta sekä digitalisoimaan rajavalvontaprosesseja.

ETA:n avulla Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus voi suorittaa viisumivapaiden kansalaisten ennakkotarkastuksen ennen heidän saapumistaan. Ulkomaalaiset ovat voineet hakea ETA-todistusta 27. marraskuuta 2024 alkaen ja Euroopan ulkopuolisilta matkustajilta ETA vaaditaan 8. tammikuuta 2025 lähtien.

Eurooppalaismatkustajat voivat hakea ETA-todistusta 5. maaliskuuta alkaen ja 2. huhtikuuta 2025 lähtien ETA on vaatimus myös kaikilla eurooppalaismatkustajilla, jotka haluavat vieraille Isossa-Britanniassa ilman viisumia.

Muiden kuin viisumivapaiden matkustajien on haettava ja saatava ETA-lupansa ennen matkaa Isoon-Britanniaan. Digitaalinen matkustuslupa liitetään sähköisesti heidän passiinsa. Tämä poistaa fyysisten asiakirjojen tarpeen ja vähentää asiakirjojen väärentämisen riskiä.

Ison-Britannian ETA-järjestelmä on vastaava kuin Yhdysvaltain ESTA- ja Australian ETA-matkustuslupajärjestelmät.


ETA-todistus maksaa 10 puntaa - todistus jopa kolmessa päivässä

LHR_terminaali_BAViisumivapaat matkustajat voivat hakea ETA-todistusta Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen verkkosivuston tai Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-sovelluksen kautta.

ETA-vaatimus koskee myös vauvoja, lapsia ja teini-ikäisiä matkustajia. Heillä kaikilla on oltava erillinen ja hyväksytty ETA-matkailulupa maahantuloa varten iästä riippumatta. 

Matkustajien on annettava ETAa varten henkilö- ja passitiedot sekä vastattava kysymyksiin matkasuunnitelmistaan ja taustastaan.

Hakemuksen jättämistä varten heidän on myös maksettava 10 punnan ETA-hakemusmaksu verkossa luotto- tai pankkikortilla tai Apple- ja Google Pay -maksulla.

Useimmat hakijat voivat saada ETAnsa pian hakemuksen jättämisen jälkeen tai kolmen päivän kuluessa. Sisäministeriö kehottaa ETA-hakijoita kuitenkin jättämään ETA-hakemuksensa hyvissä ajoin ennen suunniteltua matkaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

ETA on voimassa kaksi vuotta - mahdollistaa useamman maahantulon

ETA tarvitaan lyhytaikaisiin, enintään kuuden kuukauden mittaisiin vierailuihin Isossa-Britanniassa. Tällaisia ovat esimerkiksi lomat, perhevierailut, sallitut työmatkat ja lyhytaikaiset opintojaksot.

Myös Ison-Britannian kautta kulkevat henkilöt, riippumatta siitä, kulkevatko he rajatarkastuksen läpi, ja luovan työn tekijöiden viisumisopimuksen mukaisesti työskentelevät henkilöt tarvitsevat ETA-viisumin.

Kun ETA on myönnetty, se mahdollistaa useamman maahantulon Isoon-Britanniaan kahden vuoden ajan tai siihen asti, kunnes matkustajan passi vanhenee, riippuen siitä, kumpi tulee ensin.


Jo yli 400 000 ETA-hakemusta

Kesäkuuhun 2024 mennessä Ison-Britannian hallitus oli vastaanottanut  matkustajilta 393 253 ETA-hakemusta, joista 388 021 oli hyväksytty. Toistaiseksi vain 5 232:lle ETA-hakemukselle on evätty matkustuslupa.

Matkustajien, joille ei myönnetä ETA-viisumia, on haettava Isoon-Britanniaan viisumia päästäkseen maahan.