Jet World Masters -suihkulennokit valtaavat Jämin - näytöksessä jylisee oikea Saab AJS 37 Viggen

jami_13_10Suihkumoottorilennokkien MM-kilpailut eli Jet World Masters käynnistyy Jämijärvellä sunnuntaina 13. elokuuta. Kilpailun avajaispäivänä järjestetään lentonäytös "Jet Power" -hengessä ja vetonaula on Ruotsista saapuva Saab AJS 37 Viggen -hävittäjä.

Kahden vuoden välein järjestettävissä MM-kilpailuissa taivaalla nähdään aidoilla suihkumoottoreilla varustettuja lennokkeja. Ne ovat usein jonkin oikean lentokoneen lentäviä pienoismalleja. Jet World Masters kilpailussa pyritäänkin jäljittelemään esikuvan ulkonäköä ja lentoa mahdollisimman tarkasti.

JWM_suihkarit_1Jo 7. elokuuta alkanut harjoitusjakso mukaanlukien kyseessä on noin kaksiviikkoinen tapahtuma. Sen aikana Jämijärven lentopaikalle odotetaan satoja koneita ja jopa 15 000 hengen yleisö. Kilpailijoita tulee mahdollisesti jopa 25 eri maasta.

Kilpailussa on kaksi arvosteltavaa osa-aluetta. Staattisessa arvostelussa verrataan mallilennokkia oikeaan koneeseen dokumenttien avulla ja lento-osuudessa arvioidaan mallilennokin lennättäjän kykyä jäljitellä esikuvakoneen lentoa. Lopputuloksiin vaikuttavat yhteispisteet.

Saab_AJS37_Viggen_37098_52_(SE-DXN)_wikimedia_flickr_alanwilsonPalkintojen jako ja päättäjäiset järjestetään lauantaina 19. elokuuta. Kilpailun suojelijana toimii Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Juha-Pekka Keränen.

Sunnuntain 13. elokuuta lentonäytöksessä taivaalla nähdään oikeita suihkukoneita. Avajaisten ehdoton vetonaula on historiallinen kylmän sodan Saab AJS 37 Viggen -hävittäjä (kuvassa). Se lienee yksi meluisimmista suihkuhävittäjistä kautta aikojen.

Viggenin ohella Jämin yllä nähdään myös mm. Suomen Ilmavoimien taitolentoryhmä Midnight Hawks, Fouga CM-170 Magister ja Suomen Ilmailuopiston Embraer Phenom 100 -suihkukone. Lentonäytöksellä ja muulla toiminnalla on normaali säävaraus.

EFJM_EFR364_JWMJet World Masters -tapahtuman harjoittelun, kilpailusuoritusten ja tapahtuman avajaispäivän lentonäytöksen suojaksi on perustettu tilapäinen rajoitusalue EFR364 Jämijärvi.

Se aktivoidaan tarpeen mukaan päivittäiseen toimintaan kello 0400-1900 UTC-aikaa. Pääsääntöisesti yläraja on 5500 jalkaa mutta avajaispäivänä ilmatila on varattu lentopinnalle 140 saakka.

Alueen ollessa aktiivinen sen sisällä saavat lentää vain tapahtuman Airbossin koordinoimat sekä lentonäytökseen harjoittelevat tai osallistuvat ilma-alukset.

EFJM_ilmasta_1Jämijärven kiitotie 15/33 tapahtuman ajan on suljettu ja varattu suihkumoottorilennokkitoimintaa varten. Muulle saapuvalle ilmaliikenteelle on luotu omat ilmoittautumispaikat ja ohjeistuksen mukaisesti käytössä on kiitotie 09/27.

Kilpailun järjestää jämijärveläinen JFI Airshow Oy. Se julkaisee myös Siivet-lehteä. MH

Lue myös: