Jo ainakin 150 kansanedustajaehdokasta pelastaisi Malmin lentoaseman

Malmin-lentoasema-ilmasta_5Ilmailuväki on nostanut eduskuntavaalien teemaksi Malmin lentoaseman säilyttämisen ilmailukäytössä. MAF Suomen selvityksen mukaan kansanedustajaehdokkaat eri puolella Suomea alkavat ymmärtää Malmin tilannetta. Suuri osa ehdokkaista on ottanut kantaa kentän säilyttämisen ja toiminnan kehittämisen puolesta. Asuntorakentaminen olisi järkevämpää muussa kohteessa.

Vaikka MAF Suomi (Mission Aviation Fellowship) on poliittisesti sitoutumaton, Malmin sulkeminen uhkaa senkin toimintaa. Tämän takia järjestö on päättänyt toimia voimakkaasti Malmin puolesta. MAF-vaalikoneen avulla äänestäjät löytävät lentoaseman tulevaisuutta puolustavia kansanedustajaehdokkaita. MAF päivittää listaansa mikäli ennen vaaleja ilmaantuu lisää kyselyyn vastaavia ehdokkaita.

MAF_logoMAF Suomi kysyi kahdeksan suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtajalta 12 asiaan liittyvää kysymystä. Niiden lisäksi kansanedustajaehdokkailta kysyttiin kantaa Malmin lentoaseman säilyttämiseen ja toiminnan kehittämiseen.

Puoluejohtajille osoitetuissa kysymyksissä käytiin läpi puoluekantaa mm. Malmin lentoaseman tulevaisuuteen, kehittämiseen sekä Tattarisuon rakentamiseen, lentokoulutukseen, kulttuurihistorialliseen arvoon ja ekologisuuteen.

Vihreää valoa Malmin lentoaseman tulevaisuudelle ilmailukäytössä näyttävät puolueista Keskusta ja Perussuomalaiset. Niiden ottaman kannan mukaan Malmin lentokenttä on säilytettävä ja sen toimintaa tulee kehittää. Asunnot on järkevämpää rakentaa muualle.

Keltaista valoa asialle tulee RKP:ltä ja Kristillisdemokraateilta. Niiden kannan mukaan Malmin lentokentän säilyttämistä voidaan harkita yhdessä asuntorakentamisen kanssa.

vaalit15_2Malmin lentokentän sulkemisen ja asuntorakentamisen kannalla ovat SDP, Kokoomus, Vasemmistoliitto ja Vihreät.

Ennakkoäänestysaika päättyy kotimaassa tiistaina 14. huhtikuuta (kuvassa oikealla Helsinki-Vantaan lentoaseman ennakkoäänestyspiste).

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 19. huhtikuuta. Vaaleissa valitaan 200 kansanedustajaa noin 2000 ehdokkaan joukosta seuraavalle nelivuotiskaudelle.


Lentäjät ja lennonjohtajat säilyttäisivät ilmailualalle tärkeän koulutusympäristön

"Malmin lentokenttä on työvoiman saatavuuden puolelta ehdottomalla paikalla. Ilmailuala vaatii ammattilaisia ja tarkkaa erityisosaamista. Yleisilmailukenttä jossa pääsee harrastuksen kautta työn pariin ja oppimaan työhön takaa työvoimaa kasvuun. Jonkin toimivan purkaminen ja sen rakentamista muualle ei nähdä ilmailualan eikä Suomen kansantalouden kannalta järkeväksi", kommentoi Suomen Liikennelentäjäliiton varapuheenjohtaja Timo Willberg MAF:n huhtikuisessa tilaisuudessa.

malmiairshow14_1Myös Suomen lennonjohtajien yhdistys SLJY otti marraskuussa 2014 voimakkaasti kantaa lentoaseman säilyttämisen puolesta.

Huolta aiheuttavat erityisesti lentokoulutuksen tulevaisuus ja turvallisuus Malmin lentoaseman  toiminnan lopettamisen yhteydessä. Lentokoulutus nähdään  tärkeänä osana pääkaupunkiseudun ilmaliikenneverkostoa.

Koulutukseen tarvitaan ympäristö, jossa on tarjolla lennonvarmistuspalvelut eli lennonjohto ja lennonvalmistelumahdollisuus. Lisäksi koulutus nähdään tehokkaimpana juuri pääkaupunkiseudulla, jossa ilmailualan työpaikat pääsääntöisesti sijaitsevat.


Asuntorakentaminen uhkaa Suomen toiseksi vilkkainta lentokenttää

Malmi_havainnekuva_yleis2015_1Marraskuussa 2014 julkistettu yleiskaavaluonnos 2050 esittää, miten Helsinki voisi kasvaa 250 000 asukkaalla vuoteen 2050 mennessä. Uudessa yleiskaavassa esitetään merkittäviä maankäyttövarauksia Malmin lentokentälle ja sen nykyiselle lentomelualueelle. Malmin kentän vaikutusalueella varaudutaan noin 25 000 asukkaaseen.

Yleiskaava on pitkän aikavälin maankäytön suunnitelma, jolla ohjataan kaupungin yhdyskuntarakenteen kehittämistä. Helsingissä yleiskaava on laadittu noin kymmenen vuoden välein ja viimeisin sai lainvoiman vuonna 2006.

Yleiskaavan lähtökohtana on ollut väestöennuste, jonka mukaan vuonna 2050 Helsingissä on noin 860 000 asukasta ja 560 000 työpaikkaa.

Malmin lentoasema on laskeutusmismäärillä mitattuna Suomen toiseksi suurin lentokenttä ja samalla suurin lentokoulutus- ja yleisilmailukenttä.

Malmi_eduskunta_3

Tutkimuksen mukaan vain 15 prosenttia pääkaupunkiseudun asukkaista haluaisi Malmin lentoasemalle asuntorakentamista. TNS Gallupin kesällä tekemän tutkimuksen mukaan 67 prosenttia vastaajista tahtoisi säilyttää Malmin lentokenttänä.

Lentoaseman puolustajat ojensivat yli 68 000 allekirjoitusta sisältäneen adressin eduskuntaryhmien edustajille 18. marraskuuta 2014. Suurin osa puolueista oli Malmin lentoaseman pelastamisen kannalla. Poissa tilaisuudesta olivat ainoastaan SDP ja Vihreät.


MAF operoi hankalissa olosuhteissa tuoden apua tarvitsijoille

MAF (Mission Aviation Fellowship) on vuonna 1945 perustettu kristillinen järjestö, joka operoi pienlentokoneita kehitysmaissa alueilla, missä etäisyydet ovat pitkiä, maantiet puuttuvat tai ne ovat vaikeakulkuisia ja turvattomia.

MAF_2Monet kehitysyhteistyö- ja lähetysjärjestöt sekä kansainväliset avustusjärjestöt kuten YK:n lastenapu, maailman ruokapankki ja terveysjärjestö WHO käyttävät MAF:n palveluita mm. terveydenhuollon ja perusopetuksen hankkeissa. MAF lentää lisäksi myös ambulanssilentoja.

Maailmanlaajuisesti MAF:lla on noin 130 lentokonetta. Keskimäärin joka kolmas minuutti MAF:n kone tekee lentoonlähdön tai laskeutumisen. MAF Suomi kouluttaa Malmin lentoasemalla työhön valmentautuvia lentäjiä.

 

Maf.fi MAF Suomen selvittämät puoluekannat

Maf.fi: MAF Suomen selvityksen kansanedustajaehdokkaat vaalipiireittäin (Ehdokkaiden henkilökohtainen kanta MAF Suomen kyselyssä: Malmin lentokenttä on säilytettävä ja sen toimintaa tulee kehittää. Asunnot on järkevämpi rakentaa muualle.

Uusi Suomi: MAF Suomen toiminnanjohtaja Janne Ropposen puheenvuoro Uudessa Suomessa: Eikö Vihreätä puoluetta kiinnosta Malmin lentoaseman ja sen ympäristön suojelu?

Lue myös