KKV:n linjaus virtuaalilentoyhtiöistä vaikeuttaa mahdollisesti Snowbirdin alkutaivalta

Snowbird_livery_4Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) linjauksen mukaan ns. virtuaalilentoyhtiöt rinnastetaan valmismatkaliikelaissa matkanjärjestäjiin. Päätös vaikeuttaisi merkittävästä Snowbird Airlinesin tuloa markkinoille, koska se ei kuulu matkatoimistorekisteriin. Matkojen myynti jatkuu kuitenkin normaalisti, sillä päätös ei ole vielä lainvoimainen.

KKV kielsi 23. kesäkuuta 2014 tilauslentoyhtiö Snowbird Airlines Oy:tä myymästä lentoja suoraan kuluttajille, ennen kuin yhtiö on rekisteröitynyt KKV:n ylläpitämään matkatoimistorekisteriin – tai vaihtoehtoisesti saanut Trafilta luvan lentoliikenteen harjoittamiseen. 

KKV_logo_1Snowbird Airlines on kuitenkin valittanut päätöksestä, joten se voi jatkaa toistaiseksi myyntiä myös kuluttajille, koska päätös ei ole vielä lainvoimainen. KKV:n päätös perustuu valmismatkaliikelakiin, jonka säännökset koskevat vain kuluttajille tapahtuvaa myyntiä – matkanjärjestäjille, matkatoimistoille ja muille yrityksille Snowbird Airlines voi myydä lentoja vapaasti.

Valmismatkaliikelaki koskee myös ns. virtuaalilentoyhtiöitä, jotka myyvät lentoja suoraan kuluttajille. Lentoyhtiöt, joilla ei ole lentoliikenteen harjoittajan lupaa rinnastetaan laissa matkanjärjestäjiin ja niillä on siten velvollisuus rekisteröityä KKV:n ylläpitämään matkatoimistorekisteriin. Rekisteröitymisen edellytyksenä on puolestaan se, että matkanjärjestäjä asettaa vakuuden turvaamaan kuluttajien etukäteen maksamia matkoja ja lentoja.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lausunnon mukaan Snowbird Airlines Oy ei ole rekisteröitynyt matkatoimistorekisteriin, eikä ole asettanut KKV:lle vakuutta, jolla kuluttajien saatavat turvattaisiin. Yhtiöltä lippua hankkivan kuluttajan on siksi hyvä huomata, ettei lipun hintaa saa välttämättä takaisin, jos yritys ajautuu maksukyvyttömäksi. Poikkeuksena on tilanne, jossa lippu on maksettu luottokortilla - maksun palauttamista voi silloin hakea luottokorttiyhtiöltä.


Snowbird Airlinesin mukaan laki on puutteellinen

Snowbird_Marja_Aalto_1"KKV:n linjaus asettaa yhtiön epäoikeudenmukaiseen markkina-asemaan lentoyhtiönä sekä heikentää yhtiön mahdollisuuksia aloittaa liiketoimintansa haluamallaan laajuudella", kertoo Snowbirdin toimitusjohtaja Marja Aalto yhtiön tiedotteessa.

"Snowbird Airlines Oy toimii vastuullisesti ja läpinäkyvästi suojatessaan asiakkaan maksuturvan omalla sopimuksellaan. Kuluttaja-asiakkaiden suoramyynnit ovat turvattuina palveluntarjoajan kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti maksujärjestelmän toimittajan sulkutilillä, eivätkä tility yhtiölle ennen kuin lentolippu on käytetty", täsmentää Aalto.

"Snowbird Airlines Oy:n lentoliput ovat myynnissä paitsi yhtiön omilla internet-sivuilla, myös matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien sekä internetin varaussivustojen kautta."

Lue myös: