Lentokapteenin yllätystempaus revontulien perässä toi Finnairille huimasti maailmanlaajuista näkyvyyttä

Revontulet_2023_1Finnairin reittilento AY488 Kuusamosta teki 26. helmikuuta 2023 taivaalla ennakoimattoman  360 asteen ympyrän, joka näkyi lennonseurantapalveluissa. Lennon aikana taivaalla näkyi erityisen voimakkaita revontulia ja lentokapteenin päätöksellä sen näkivät kaikki koneen matkustajat. Tempaus lähti lähes viraaliksi sosiaalisessa mediassa, jossa Finnair sai jo parissa päivässä merkittävää positiivista julkisuutta.

Kuusamosta Helsinki-Vantaalle suuntautuneen Finnairin reittilennon kapteeni suoritti yhteistyössä lennonjohdon kanssa 360 asteen suunnanmuutoksen eli täyden ympyrän reittilentovaiheessa. Tempauksen taustalla oli merkittävät revontulet ilmatilassa, jotka kapteeni halusi esitellä lennon matkustajille.

Revontulet_2023_2Normaalista poikkeava reittimuutos näkyi myös lennonseurantapalveluissa ja ainakin FlightRadar24-palvelu on jakanut tapauksen sosiaalisessa mediassa.

Yksin Twitterissä Finnairin lennolla otetut revontulikuvat ovat saaneet näkyvyyttä yli kolme miljoonaa katselukertaa. Kuvia ja linkkejä on todennäköisesti jaettu myös muissa sosiaalisen median palveluissa.

Lentoposti.fi:n lennonseurantapalvelusta tarkistamien tietojen mukaan reittilento AY488 laskeutui ylimääräisestä ympyrästä huolimatta etuajassa Helsinki-Vantaalle. Airbus-kapearunkokoneella tehty ylimääräinen ympyrä toi joitain minuutteja lisää lentoaikaa ja kulutti arviolta muutaman sata kiloa lentopolttoainetta. Sen hinnaksi voidaan arvioida muutama sata euroa, jolloin hinta mittavalle näkyvyydelle on ollut hyvinkin edullinen.

”Lennon kapteeni oli tehnyt päätöksen tehdä ylimääräisen kierroksen suurin piirtein Suomussalmen ja Puolangan yläpuolella, jotta kaikki matkustamossa pääsevät näkemään upeat revontulet”, kommentoi Finnairin viestintä lentoa Helsingin Sanomille.

Finnair on aiemmin lentänyt myös erityisiä revontulilentoja, joissa turisteille pyritään lyhyen lennon aikana esittelemään näitä värikkäitä valoilmiöitä.

Finnairin lentokapteenin suorittamalta lennolta saatua kuvamateriaalia vastaavia valokuvia on julkaistu sosiaalisessa mediassa lähipäivinä ainakin myös airBalticin ja easyJetin lennoilta. Näistä myös easyJetin lentokapteeni päätyi lentämään ylimääräisen ympyrän ja poiketa lennonjohdon kanssa tehdyssä yhteistyössä normaalista reitityksestä.

EasyJet kommentoi olevansa kiitollinen lentokapteeninsa matkustajille tarjoamasta mahdollisuudesta revontulien ihailuun. Halpalentoyhtiön antaman lausunnon mukaan sen miehistöt ylittävät matkustajien odotukset ja yhtiö on ilahtunut saadessaan jakaa tämänkin erikoistapauksen matkustajiensa kanssa.