Lentokenttäyhdistys ei ole saanut Helsingiltä vastausta helmikuiseen sovintoehdotukseen

IMG_20200102_133015Malmin lentokenttäyhdistys EFHF ry eli Malmin lentoasematoimintoja viimeisenä operoinut toimija jätti helmikuussa 2022 Helsingin kaupungille sovintoehdotuksen pitkän kiistan ratkaisemiseksi. Helsingin kaupunki ei ole vielä toukokuussa vastannut ehdotukseen, mutta yhdistyksen mukaan toiveet sovinnon saamiseksi ovat edelleen korkealla.

Lentokenttäyhdistyksen ja kaupungin välisen hovioikeuskäsittelyn ajaksi on alustavasti määritelty huhti-toukokuu 2023.

"Oikeustoimet tulisivat kestämään vuosia, joten haluamme ehdottaa sovintoa asiassa. Näin saamme yhteistyössä rakennettua kaikkia tyydyttävän kompromissin, ja Helsingin kehitys pääsee jatkumaan", toteaa Lentokenttäyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Siimes.

IMG-20200101-WA0004Lentokenttäyhdistys ehdotti Helsingille, että se peruuttaa maanvuokrakiistaa koskevan valituksensa hovioikeuteen ja jättää asian sikseen sekä sitoutuu edistämään sähköisten ja uusiutuvilla polttoaineilla toimivien lentokoneiden operointia joustavana ja ratkaisukeskeisenä kumppanina kaupungille.

Yhdistys lupaa myös kirjata toimintasuunnitelmaansa asuntotuotannon mahdollistamisen Malmin lentopaikalle yhdessä lentotoiminnan kanssa.

Sovintoehdotuksen edellytyksenä on Helsingin kaupungin osalta merkittävä vastaantulo, jolla peruttaisiin lentokenttäyhdistyksen häätö ja palautettaisiin Malmin lentokentän alueen hallinta takaisin yhdistykselle. Entisen vuokrasopimuksen tulisi jatkua ja vahingonkorvausvaateista tulisi luopua. Lisäksi yhdistys haluaa vuokrata Lentokonehangaari 1:n lentokoneiden säilytys- ja huoltokäyttöön siksi ajaksi kun lentotoiminta jatkuu.

"Tällä tavalla pääsemme asiassa eteenpäin ja paljon aikaa ja vaivaa säästyy", kiteytti Siimes.

Yhdistys ehdottaa, että kaupunki ja yhdistys aloittavat välittömästi yhteiset työpajat ja keskustelut siitä miten lentotoimintaa voidaan jatkaa mahdollisimman pitkään, harmoniassa ja kaupunkikehityksen edut huomioon ottaen.

Sovintoehdotus mahdollistaisi kovaa vauhtia kehittyvän ilmailualan tulevaisuuden kehittämisen urbaanissa ympäristössä. Sähkökäyttöiset, pystysuoraan nousuun ja laskeutumiseen kykenevät lyhyen matkan ilma-alukset ovat keränneet maailmalla runsaasti sijoittajapääomaa ja hankkeita on käynnissä merkittäviä määriä. Myös alueellisille matkustajalennoille on kehitetty jatkuvasti entistä kustannustehokkaampia vaihtoehtoja.

Malmin-lentoasema-ilmasta_5Alkuvuodesta 2022 toteutetun mielipidemittauksen perusteella jopa 58 prosenttia helsinkiläisistä säilyttäisi Malmin lentoaseman ilmailukäytössä. Kyseisen Kantar Publicin toteuttaman mielipidemittauksen tulokset ovat edelleen yhtenevät aiempien vuosina 2020, 2017, 2016 ja 2014 toteutettujen kyselyiden kanssa.

Ilmailijat poistuivat pääosin Malmin lentokentältä 14. maaliskuuta 2021, kun kiitotie suljettiin. Lentopaikka on yhä olemassa ja ilmatilarakenne on entisellään.

Lue myös: