Lieksa-Nurmeksen lentopaikka on jäämässä aurinkovoimalahankkeen alle

SIL_lippuSkarta Energy suunnittelee toteuttavansa Lieksaan kaupungin omistaman Lieksa-Nurmeksen lentopaikan (EFLN) ja sen lähialueiden päälle 160 hehtaarisen aurinkovoimapuiston. Kaupungin mukaan lentopaikalle ei ole tarvetta viranomaistahojen puolelta. Suomen Ilmailuliitto toivoo lentopaikan säilyvän ilmailukäytössä ja muistuttaa, että lentokenttätoiminta ja aurinkovoimahanke ole toisiaan pois sulkevia toimintoja.

Lieksan kaupunginhallitus hyväksyi 6. marraskuuta 2023 aiesopimuksen Skarta Energyn kanssa, jossa aurinkovoimalahanke toteutettaisiin Pohjois-Karjalan Viekissä sijaitsevalle Lieksa-Nurmeksen lentopaikalle. 

Lieksan vt. kaupunginjohtaja Arto Sihvosen mukaan kaupunki on tiedustellut puolustus- ja rajaviranomaisilta tarvetta lentokentän käyttöön.

"Käytyjen keskustelujen pohjalta on todettava, ettei lentopaikalle ole tarvetta näiden viranomaisten taholta", kommentoi vt. kaupunginjohtaja Arto Sihvonen.

”Lieksa-Nurmes lentopaikan pitäjänä toimi Lieksa-Nurmeksen Lentokenttä Oy kesäkuuhun 2022 asti, jolloin lentokenttäyhtiö lakkautettiin. Lentopaikalla ei ole lakkauttamisen jälkeen ollut lentopaikan pitäjää ja vaadittavaa päällikköä, ja lentopaikka on ollut suljettuna", jatkoi Sihvonen.

Lentopaikan ylläpidosta vastanneet Lieksan ja Nurmeksen kaupungit asettivat elokuussa 2021 lentokenttätoiminnoista huolehtineen Lieksa-Nurmeksen Lentokenttä Oy:n selvitystilaan.

Suomen Ilmailuliitto puolestaan pyytää Lieksan kaupunkia toimimaan lentokentän säilyttämiseksi ilmailukäytössä. Ilmailuliitto kehottaa kaupunkia pyytämään asiasta lausunnot eri viranomaisilta, kuten Puolustusvoimilta, Rajavartiolaitokselta, Traficomilta ja liikenne- ja viestintäministeriöltä ennen lopullista päätöksentekoa. Ilmailuliitto huomauttaa, että lentotoiminta ja aurinkoenergian tuotanto voivat hyvin sopia yhteen.

Ilmailuliitto arvioi Lieksa-Nurmeksen lentopaikan olevan hyväkuntoinen ja soveltuvan monipuoliseen ilmailukäyttöön ilman merkittäviä investointitarpeita. Lentopaikalla on käytettävissä päällystetty 940 metriä pitkä ja 18 metriä leveä kiitotie 11/29.

Ilmailuliiton mukaan lentopaikalla on harjoitettu paikallisesti moottori- ja ultrakevytlentoa, varjoliitoa ja miehittämätöntä ilmailua. Lisäksi lentopaikan kerrotaan olevan yleinen pysähdyspaikka matkalennoilla.

Lentopaikat on nykyisin kirjattu myös osaksi hallitusohjelmaa, jossa niitä kehitetään osana väyläverkostoa.

Lieksa-Nurmeksen lentokenttä on Ilmailuliiton mukaan arvokas, ja sen uudelleenkäynnistäminen myöhemmin olisi haastavaa. Arvioiden mukaan vastaavan lentopaikka-alueen rakentaminen maksaisi useita satoja tuhansia euroja.

Skarta Energyn aurinkovoimapuiston ensimmäinen selvitysvaihe on tarkoitus toteuttaa vuoden 2024 aikana arvioiden mukaan energiantuotanto Lieksassa voisi käynnistyä vuoden 2026 aikana.