Boeingin Dreamlinereiden lentokiellon jatkuminen kasvattaa kustannuksia kaikilla osapuolilla. Tutkimukset ja lentokielto jatkuvat koska akkuongelman lopullinen syy on edelleen selvittämättä. Lopullinen maksajan rooli langennee amerikkalaisvalmistajalle. Yhtiön kassatilanne on vakaa mutta mahdollisesti kuukausia jatkuva lentokielto syö sitä kovaa vauhtia. Pitkäksi venyvä lentokielto vaikuttaa rajusti Boeingin vuoden 2013 tulokseen.
Pohjolassa Boeingin vaikeudet näkyvät ensisijaisesti JAL:n Tokio-Helsinki -reitin aloituksen viivästämisenä. Norwegian joutunee avaamaan kaukoliikenteensä korvaavilla leasing-koneilla ja Euroopan ensimmäinen Dreamliner operaattori LOT on talousvaikeuksissa jo ilman uuden kaukoliikennekoneensa lentokieltoa. Sijoittajat luottavat Boeingin vaikeuksista huolimatta, sillä osakekurssi ei ole sukeltanut kolmea prosenttia enempää tammikuusta lähtien. Airbusin osake sen sijaan on pudonnut samalla aikavälillä 11 prosenttia. Lentokielto voi jatkua vielä kuukausia ennen tilanteen ratkeamista. Mahdollinen perinteisen akkuteknologian tyyppihyväksyntä Dreamlineriin tai lentokiellon aiheuttaneiden litium-akkujen ongelman ratkaisu ei tapahdu käden käänteessä.
Lentokiellon aiheuttamat viiveet Dreamlinereiden toimituksissa saattavat viivästyttää kokoonpanolinjan tuotantovauhdin kasvattamista. Dreamliner-ohjelma on vasta alkutaipaleellaan ja kulut ovat korkeat. Linjaston nopeuttaminen olisi tärkeä askel kustannusten laskemiseksi. Boeing on ilmoittanut nostavansa kokoonpanolinjan nopeutta vuoden puolivälissä seitsemän koneen tuotantovauhtiin. Vuoden 2013 loppuun mennessä olisi määrä valmistua jo 10 Dreamlineria kuukaudessa. Boeingin ilmoittamaan 1100 Dreamlinerin "break even pointiin" on vielä tuotannon nopeutuksenkin jälkeen pitkä matka.
Boeingin Dreamlineria on tilattu kaikkiaan lähes 900 kappaletta.
|
|||