NASA julkaisi upeita kuvia avaruussukkula Discoveryn siirtolennosta (linkki)

shuttle_capitol2_nasaYhdysvaltain avaruushallinto NASA:n kuvaajat seurasivat 17. huhtikuuta avaruussukkula Discoveryn ylilentoa Washingtonissa niin maasta kuin ilmasta T-38-saattokoneesta. Kuvia julkaistiin välittömästi nettipalvelu Flickrissä NASA HG Photo -sivulla. Kuvista käy ilmi se, miten siirtolento veti tavallisena arkiaamupäivänä katsojia kaikkialla missä avaruussukkula vain oli nähtävissä.

Siirtolento Floridasta Virginiaan oli vain pieni pomppu Discoverylle. Aktiiviuransa aikana se lensi avaruudessa viettämiensä 365 vuorokauden aikana maapallon ympäri 5830 kertaa. Maileja kertyi 148,221,675. Discoveryn kuuluisimmalla lennolla se 1990 kuljetti avaruusteleskooppi Hubblen kiertoradalle.

shuttle_dulles_nasaSCA-905 ja Discoveryn laskeutuminen Dullesiin onnistui mainiosti (jutun kuvat aukeavat klikkaamalla suuremmiksi). Kenttäalueella kaikki kynnelle kykenevät olivat kerääntyneet seuraamaan laskua.

Ilmassa oli lukuisia kuvaushelikoptereita ikuistamassa tapahtumaa. Massiivinen sukkula-747 -yhdistelmä rullasi hyvässä sovussa pienten Canadair-syöttöliikennekoneiden seassa kohti seisonta-aluetta.

Siellä odotti suuri nosturi, jolla sukkula nostetaan  maahan omien laskutelineidensä varaan. Discoveryn loppusijoituspaikka on Dullesin kentällä sijaitsevan Smithsonian Instituutin Udvar-Hazy Centre -ilmailumuseon hallissa.

Samassa tilassa on tähän asti ollut ainoastaan koelento-ohjelmaan osallistunut Enterprise. Se puolestaan lähtee SCA-905:n kyydissä kohti New Yorkia, jossa se sijoitetaan Intrepid-lentotukialuksella olevaan ilmailumuseoon.

Seuraava sukkulahuuma koetaankin maanantaina 23. huhtikuuta Nykissä, sillä luvassa on vastaava esittelylento kaupungin yllä. Siirtolento laskeutuu John F. Kennedyn lentoasemalle, josta Enterprise kuljetetaan proomulla sijoituspaikalleen.

 

NASA:n kuvat Discoveryn siirtolennosta Flickrissä

(klikkaa next kuvan yläpuolelta nähdäksesi seuraavan otoksen)