Norjalainen alus tarkastamaan satelliittihavaintoja mahdollisista kadonneen Boeingin osista

Hoegh+St.+Petersburg_net_hoeghautolinersNorjalainen autojenkuljetuslaiva Höegh St.Petersburg on saapunut alueelle, jossa satelliitti havaitsi 16. maaliskuuta kaksi suurta kelluvaa esinettä. Australian puolustusvoimat epäilee, että ne saattaisivat liittyä kadonneeseen Malaysia Airlinesin lentoon MH370. Alus ei ole vielä ehtinyt suorittaa etsintöjä.

Australian hallitus pyysi norjalaista Höegh Autoliners -laivayhtiötä kääntämään alueen lähellä kulkevan Höegh St.Petersburg -aluksensa kohti havaintopaikkaa. Varustamo kertoo, että se osallistuu etsintöihin niin kauan kuin apua tarvitaan. Laiva oli matkalla Australiaan.

mh370_chart_australianmaritimesafetyagencySatellittikuvien alueelle on suunnattu myös etsintälentoja mm. US Navyn huippumodernilla Boeing P-8A Poseidon -meritoimintakoneella ja kolmella australialaisella Lockheed AP-3C Orionilla. Ainakaan vielä ei meressä kelluvia esineitä ole löydetty.

Alueella on toiminut myös C-130 Hercules, josta on pudotettu signaalia lähettäviä poijuja merkitsemään etsintäaluetta. Näin pystytään havaitsemaan myös tuulen ja merivirtausten vaikutus, joka kuljettaa satelliitin kuvaamia esineitä jatkuvasti kauemmas alkuperäisestä sijainnista.

mh370_satellite2_departmentofdefenseAustralian puolustusministeriön julkaisemissa satelliittikuvissa havaitut 24 ja 5 metriä pitkät esineet ovat varsin epämääräisiä (klikkaa kuvat suuremmiksi). Merialueilla kelluu aina paljon erilaista rojua, joten on varsin mahdollista että kyseessä on joku muu kuin lentokoneen osa.

Median käyttöön annettiin kaupallisen DigitalGlobe-yhtiön satelliitin ottamia kuvia. On tosin mahdollista, että Australian viranomaisilla olisi käytössään myös nyt julkaistuja tarkempia sotilassatelliittien kuvia. Sellaisia ei kuitenkaan voisi julkaista, koska tiedustelusatelliittien erottelukyky halutaa salata.

mh370_satellite_departmentofdefenseKohteet havaittiin Intian valtamerellä alueella, jonka merenkulkijat tuntevat purjelaiva-ajoista asti nimellä "ärjyvät nelikymppiset" leveyspiirin myrskyisän luonteen mukaan. Eteläisellä pallonpuoliskolla on nyt syksy.

Etsintäalue on 2300 km Australian mantereesta keskellä valtamerta, mikä mahdollistaa lentokoneille vain kahden tunnin toiminta-ajan alueen yläpuolella. Kahden esineen löytäminen ei ole helppoa.

 

Lue myös aiemmat Lentoposti.fi -jutut aiheesta: