Otava, Vilkku ja Touho -harjoituksissa mukana lähes 30 F/A-18 Hornetia ja Rafale- sekä Gripen-hävittäjiä

HN_Rafale_1Lapin, Karjalan ja Satakunnan lennostojen Otava, Vilkku ja Touho -harjoituksiin osallistuu marraskuussa 2022 yhteensä lähes 30 F/A-18 Hornet -hävittäjää. Nyt näihin joukko-osastojen vuosittaisiin harjoituksiin osallistuu hävittäjiä Ranskan ja Ruotsin ilmavoimista. Lentotoiminta on vilkasta eri puolilla Suomea ja odotettavissa on reittimuutoksia kaupalliselle lentoliikenteelle.

Marraskuun puolivälissä 14.‒18. marraskuuta samanaikaisesti järjestettävät Otava, Vilkku ja Touho -harjoitukset ovat lentokoulutusohjelmien mukaisia Ilmavoimien joukko-osastojen vuosittaisia harjoituksia. Tänä vuonna harjoitustoimintaan osallistuu myös kansainvälisiä kumppaneita.

Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11 järjestää Otava 22 -harjoituksen Oulunsalon tukikohdassa. F/A-18 Hornet -hävittäjät lentävät Oulunsalosta maanantaista torstaihin kello 9–23 välisenä aikana sekä perjantaina kello 9–14.

Ranskan ilma- ja avaruusvoimat Armée de l'Air et de l'Espace osallistuu Otava 22 -harjoitukseen kahdella Rafale-hävittäjällä, jotka tukeutuvat Rovaniemelle. Lisäksi Ruotsin ilmavoimien JAS 39 Gripen -hävittäjät osallistuvat viikon aikana lennettäviin Cross Border Training -lentokierroksiin kotitukikohdastaan Luulajasta. 

Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31 järjestää Vilkku 22 -harjoituksen Rissalan tukikohdassa. F/A-18 Hornet -hävittäjät lentävät Rissalasta maanantaista torstaihin kello 9–20 välisenä aikana sekä perjantaina kello 9–14.

Satakunnan lennoston Ilmataistelukeskus järjestää Touho 22 -harjoituksen Pirkkalan tukikohdassa. F/A-18 Hornet -hävittäjät lentävät Pirkkalasta maanantaista torstaihin kello 9–20 välisenä aikana sekä perjantaina kello 9–14.


Vilkasta lentotoimintaa eri puolilla Suomea

JEFTE_2022Viikon aikana lentotoimintaa on Ivalon ja Kuopion välisellä alueella, Perämerellä sekä tukikohtien lähiharjoitusalueilla. Suurimmat lentokierrokset lennetään Rovaniemen ja Kuopion välisellä alueella.

Ilmatilanvaraukset yltävät aina lentopinnalle 660 saakka. Harjoitustoiminta saattaa aiheuttaa muulle ilmaliikenteelle reitti-, korkeus- tai aikarajoituksia erityisesti Kajaanin ja Kuusamon osalta. Lentotoimintaa tapahtuu myös harjoitukseen varattujen Itäkairan-harjoitusalueiden alapuolella valvomattomassa ilmatilassa. Samaiset ilmatilavaraukset ovat olleet käytössä aiemminkin (kuvassa oikealla).

Harjoitukseen liittyviä yliäänilentoja lennetään vain meren päällä. Tukikohtien läheisyydessä noudatetaan melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

Harjoituksissa käytetään hävittäjien omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtu- ja silppuheitteitä. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.