PALTA pitää IAU:n lähestyviä tukilakkoja laittomina

EFHK_liikennealue_1Palvelualojen työnantajat PALTA pitää Ilmailualan Unioni IAU:n torstaille 8. toukokuuta ja perjantaille 9. toukokuuta ilmoitettuja tukilakkoja laittomina. Se on hakenut työtuomioistuimen ratkaisua lakon laillisuuteen. IAU on puolestaan vaatinut kanteen perumista ja on tarjonnut vastineeksi lakon rajaamista ja siirtämistä viikolla. PALTA sen sijaan ei näe vaihtokaupalle perusteita.

IAU:n ja Finavian välinen kiista koskee maahuolintayhtiö Airprossa käytössä olevia työehtoja. Ne ovat IAU:n mukaan heikompia, kuin sen solmima yleissitova työehtosopimus. IAU:n mukaan PALTAn haastehakemus jarruttaa koko kiista sovittelua.

PALTA pyysi 30. huhtikuuta IAU:ta perumaan tai siirtämään lakkonsa, kunnes työtuomioistuimen ratkaisu saadaan. IAU ei tähän pyyntöön suostunut vaan halusi työnantajaliiton vetävän työrauhakanteen pois tarjoten vastakauppana lakon lykkäämistä ja rajaamista.

"Kyseessä ovat IAU:n ilmoittamat lakot ja pallo niiden perumisesta tai siirtämisestä on IAUlla. PALTA ei ole julistanut mitään työtaistelutoimenpiteitä", sanoo varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto Palvelualojen työnantajat PALTA ry:stä.
 
Työnantajaosapuoli toivoo lausunnossaan, että IAU peruisi lakkonsa. Mikäli lakko toteutuu, se vaikeuttaa kymmenen tuhansien matkustajien matkoja ja aiheuttaa kymmenien miljoonien eurojen vahingot.
 
Toteutuessaan tukilakoilla olisi merkittäviä vaikutuksia Finnairin liikenteeseen. Se pysäyttäisi käytännössä matkatavarapalvelut ja koneiden lähtemiseen liittyvät palvelut useiksi tunneiksi ruuhkaisimpaan aikaan kahtena päivänä. Pahimmillaan se sotkisi useiden tuhansien asiakkaiden matkasuunnitelmat.
 
Lue myös: