Patria toimittaa modifikaatiosuunnittelun Norjan ilmavoimien Bell 412 -helikoptereille

163_030613Patria on valittu toimittamaan STC-modifikaatiosuunnittelu (Supplemental Type Certificate) Norjan ilmavoimien Bell 412 -helikopterien päivitysohjelmassa. Pääsopimus allekirjoitettiin Norjan puolustusmateriaaliviraston (NDMA) ja Kongsberg Aviation Maintenance Servicesin (KAMS) välillä. Sopimuksen puitteissa Patria toimii KAMSin alihankkijana. 

Norjan ilmavoimien Bell 412 -helikopterit ovat palvelleet Norjaa noin 35 vuoden ajan, kun helikopteritoimitukset tapahtuivat vuosina 1987-1989. Patria on aiemmin tarjonnut Norjan koptereille huoltopalveluita.

Nyt sopimuksen puitteissa olevan projektin päämääränä on varmistaa, että nykyinen kalusto on kyvykäs jatkamaan puolustusvoimien erikoisjoukkojen ja armeijan tukemista, kunnes uudet helikopterit ovat toiminnassa.

Norja on tilannut käytöstä poistettujen NH90-helikoptereiden korvaajiksi Lockheed Martin Sikorsky MH-60R -helikoptereita, mutta varsinaista korvaajaa erikoisjoukkojen käyttämille Bell 412 -koptereille ei siis ole tilattu. Päivityshankkeilla havitellaan nykykalustolla jopa yli 15 vuoden lisäelinkaarta.

BELL_412_Arapaho“Norjan hallitus on kirjannut helikopterikapasiteetin lisäämisen pitkän aikavälin suunnitelmiinsa. Päivittämällä Bell 412 -helikopterit varmistamme niiden toimintavalmiuden, kunnes uudet helikopterit saapuvat, ja jotta puolustusvoimilla on parempi toimintakyky siirtymäaikana”, sanoi Norjan puolustusministeri Bjørn Arild Gram. 

”Olemme KAMSissa ylpeitä valinnastamme Bell 412 -helikopterien päivitysten toimittajaksi, mikä varmistaa operatiivista kyvykkyyttä. Sopimus osoittaa, miten puolustusteollisuus voi toimia strategisena kumppanina ilmavoimille”, sanoi KAMSin toimitusjohtaja Andre Jægtvik.  

Bell 412 -helikoptereiden päivitykset on suunniteltu tehtäväksi kahdessa vaiheessa, joista ensimmäinen ja nyt sovittu sisältää siviiliviestintä- ja navigointiratkaisuja. Patria suunnittelee ja sertifioi muutokset tiiviissä yhteistyössä Norjan puolustusmateriaaliviraston ja KAMSin kanssa. 

"Olemme iloisia mahdollisuudesta tarjota osaamistamme Norjan ilmavoimien Bell 412 -päivitysohjelmaan. Sopimuksen myötä Patria vahvistaa entisestään operatiivista yhteistyötä KAMSin kanssa sekä osaamistaan helikopterien muutostöissä", kertoi Patrian ulkomaan yritysyhteistyökumppanuuksista vastaava johtaja Mikko Kilpeläinen.

Patria on toteuttanut STC-muutoksia myös Suomen Rajavartiolaitoksen Agusta-Bell 412 -helikoptereille.

Lue myös: