Perinteinen lentoliikenne ja miehittämättömät ilma-alukset entistä lähempänä yhteistä ilmatilaa (video)

Thales_WK_1Englannissa on operoitu ensimmäinen miehittämättömän ilma-aluksen lento siviili-ilmailun kanssa samassa ja rajoittamattomassa ilmatilassa. Thales Watchkeeperillä operoitua lentoa pidetään isona askeleena kohti miehittämättömän ilmailun kaupallistamista sekä yhteiskäyttöistä ilmatilaa perinteisten miehitettyjen ilma-alusten kanssa.

Kolmetuntisen lennon aikana Thalesin Watchkeeper UAS (Unmanned Aerial System) lensi ensikertaa samassa rajoittamattomassa ilmatilassa siviililentoliikenteen kanssa 30. syyskuuta. Watchkeeper nousi ilmaan West Walesin lentokentältä, joka on kansallinen miehittämättömien ilma-alusten operointiin tarkoitettu lentokenttä. Se on ainoa lentokenttä Euroopassa, joka mahdollistaa UAS-lennot säädellyissä olosuhteissa.

Englannin lennovarmistuspalvelusta vastaavat NATS antoi Watchkeeperille lennonjohtopalvelua kuten muullekin lentoliikenteelle. Miehittämätöntä lentoa johdettiin Swanwickin aluelennonjohdosta. Ainoana erona oli se, että UAS:n ohjaaja ei ollut koneessa vaan istui hallintalaitteiden äärellä lentokentällä.

NATS_radar_WK_UASTähän lentoon saakka suurten UAS-laitteiden operaatiot oli rajattu erikseen rajatuille alueille. Yhdessä ensilennon jatkoksi suunniteltu toinen operaatio on jälleen yksi askel kohti yhteistä ilmatilaa siviili-ilmaliikenteen kanssa.

"Todistimme, että on UAS:n lento rajoittamattomassa ja yhteisessä ilmatilassa perinteisen lentoliikenteen kanssa on turvallisista. Ensimmäinen operaatio avaa valtavia mahdollisuuksia miehittämättömälle ilmailulle, jotka ovat paljon suurempia kuin jo tuntemamme pienet RPAS-laitteet", kommentoi NATS:n strategiasta vastaava Simon Hocquard.

"Turvallisuus on aina etusijalla joten tähän pisteeseen pääsemiksi on tehty valtava määrä työtä, joka jatkuu edelleen. Suoritus on kuitenkin osoitus siitä, että Englanti ja Eurooppa ovat maailmalla johtavassa asemassa miehittämättömän ilmailun tuomisessa siviililentoliikenteen joukkoon", jatkoi Hocquard.

Miehittämättömän ilma-aluksen rahtilennot, etsintä- ja pelastustehtävät, teleliikenteen välitys sekä ympäristön valvontalennot ovat muutamia tulevaisuuden mahdollisuuksia UAS-laitteille.

"Edessä on vielä paljon sääntelyyn ja menetelmiin liittyvää työtä. Miehittämättömän ilmailun tuleminen osaksi valvottua ilmatilaa on vielä jonkin verran matkaa mutta tämä on erittäin jännittävä kehitysaskel", päättää Hocquard.

Koelennot ovat osa CLAIRE-projektia (CiviL Airspace Integration of RPAS in Europe), joka on Thalesin, NATS:in ja NLR:n (National Aerospace Laboratory) hanke. Sitä tukevat puolustusministeriö sekä Englannin illmailuviranomainen. Hanketta rahoittaa SESAR-JU.

SESAR Join Undertakingin alla kehitetään useaa miehittämättömien ilma-aluksien operointia koskevia projekteja. Niitä ovat CLAIRE:n lisäksi TEMPAERIS, RAID, MedALE, ODREA, InSURE, DERMORPAS, ARIADNA ja AIRICA.

Thalesin Watchkeeper X on suunniteltu laaja-alaisiin sotilas- ja turvallisuusoperaatioihin. Se kykenee jopa yli 16 tunnin operaatioihin. Noin 450 kg:n painoisen laitteen maksinopeus on 95 solmua.

Unmanned aircraft flies in UK civil airspace for the first time from NATS on Vimeo.

Lue myös: