Puola tilasi Saabilta kaksi modernisoitua Saab 340 AEW -valvontalentokonetta

Saab340_AEW_1Saab on saanut Puolan puolustusministeriöltä tilauksen kahdesta Saab 340 ennakkovaroitus- ja valvontalentokoneesta (AEW, Airborne Early Warning). Tilauksen arvo on 52,5 miljoonaa euroa ja sopimuskausi on 2023-2025. Kaupan kohteena on Saabin aiemmin toiselle asiakkaalle myymät ilma-alukset, jotka modernisoidaan Puolan käyttöön.

Puolalle toimitettavat kaksi Saab 340 AEW -konetta on varustettu Saabin edistyksellisellä Erieye-tutkalla. Sopimus sisältää myös maakaluston sekä paikalliset logistiikka- ja tukipalvelut.

"Saabilla on jo useita vuosia ollut tiivis suhde Puolan puolustusministeriöön ja tämä tilaus vahvistaa kumppanuuttamme entisestään. Olemme ylpeitä saadessamme vahvistaa entisestään Puolan asevoimien suorituskykyä ennakkovaroitus- ja valvontalentokoneratkaisullamme”, sanoi Saabin Surveillance-liiketoiminta-alueen johtaja Carl-Johan Bergholm.

ARGUS_fleetSaab 340 AEW tuottaa valmistajan mukaan yhdessä siihen liittyvän maakaluston kanssa, tarkkaa ja ajankohtaista tilannekuvaa. Sitä voidaan hyödyntää niin sotilas- kuin siviilitehtävissä, mukaan lukien ilmavalvonnan tehtävät ja etsintä- ja pelastusoperaatiot. Saab 340 AEW -koneissa on käytössä PS-890 AESA -tutka.

Saabin Erieye AEW/AEW&C -järjestelmiä on myyty eri konfiguraatioissa jo yhdeksään maahan. Kyseessä on siten yksi maailman käytetyimmistä ennakkovaroitus- ja valvontalentokonejärjestelmistä. Saabin uusin AEW&C -lentokone on GlobalEye, joka on rakennettu Global 6000/6500 -liikesuihkukoneen alustalle.

GE_flyingawayPuolalle toimitettavat Saab 340 AEW -koneet olivat aiemmin Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien käytössä. Ne korvattiin GlobalEye-monitoimivalvontakoneilla ja Saab 340 AEW:t palautuivat kaupassa Saabille. Puolalle myytävät koneet on modernisoitu.

Myös Ruotsilla on käytössä ASC 890 (S 100D Argus, Saab 340 AEW ) -tutkavalvontakoneita, jotka korvataan jo tehdyn tilauksen myötä GlobalEye-monitoimivalvontakoneilla.

Lue myös: