Radiohäirintään tarkoitettujen laitteiden hallussapito ja maahantuonti rangaistavaksi - lakihanke käynnissä

Airbus_Galileo_satLiikenne- ja viestintäministeriö on 15. tammikuuta 2025 käynnistänyt säädöshankkeen radiohäirintään tarkoitettuja radiolaitteita koskevan lainsäädännön muuttamiseksi. Tavoitteena on kriminalisoida mm. satelliittipaikannusjärjestelmän häiritsemiseen käytettävien jammereiden yksityinen hallussapito sekä maahantuonti.

Lakihankkeella muutetaan sähköisen viestinnän palveluista annetun lain sääntelyä, joka koskee radiotaajuuksilla käytävään viestintään kuten satelliittipaikannusjärjestelmään (Global Navigation Satellite System, GNSS) kohdistettavia häirintälaitteita. Tarkoituksena on valmistella hallituksen esitys, jolla kriminalisoitaisiin radiohäirintään tarkoitettujen radiolaitteiden eli nk. jammereiden yksityinen hallussapito. 

Traficom havaitsee säännöllisesti omassa taajuuksien käytön valvonnassa pienitehoisia häirintälähettimiä, eli niin kutsuttuja jammereita. Laittomien häirintälaitteiden eli ns. jammereiden osalta vuoden 2024 syyskuuhun mennessä havaittiin 211 tapausta. Tällaisten laitteiden käyttö on jo nykyisin laissa kielletty. Viranomaiset ovat tiivistäneen yhteistyötä jammereiden käytön havaitsemiseksi ja estämiseksi.

Lakihankkeessa on tarkoitus huomioida kaikki radiotaajuista viestintää häiritsevät tai väärentävät laitteet. Viranomaisten ja muiden oikeutettujen tahojen mahdollisuus käyttää laitteita tehtäviensä hoitamiseksi aiotaan säilyttää.

"Jammerit eivät ole leluja vaan yhteiskuntamme toimintoja häiritseviä hybridivälineitä. Nyt korjaamme lakia, jotta viranomaiset voivat puuttua häirintälaitteiden hallussapitoon. Tämä on jälleen kerran hyvä esimerkki siitä, kuinka ministeriömme vahvistaa Suomen turvallisuutta pala kerrallaan", sanoi liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Tällä hetkellä jammereiden hallussapito on luvanvaraista. Kriminalisoinnin tavoitteena on parantaa viranomaisten mahdollisuuksia puuttua esimerkiksi laitteiden maahantuontiin.

Lakia valmistellaan liikenne- ja viestintäministeriössä yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Lausuntokierros luonnoksesta hallituksen esitykseksi järjestetään perusvalmistelun päätyttyä syksyllä 2025. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2026.

 Lue myös: