Ruotsin ilmavoimien Saab SK60-suihkuharjoituskoneet lentävät ainakin vuoteen 2020 saakka

Saab_sk60Puolustus- ja turvateollisuusvalmistaja Saab ja Ruotsin puolustusvoimien materiaalilaitos FMV ovat solmineet tuki- ja huoltopalvelusopimuksen 60-luvulla ensilentonsa tehneen Saab SK60 -suihkuharjoituskonelaivaston elinkaaripalveluista. Sopimus jatkaa nykyisen SK60-kaluston käyttöä vuoteen 2020 saakka.

Saabin ja FMV:n välinen kolmivuotinen ja noin 400 miljoonan Ruotsin kruunun arvoinen sopimus alkaa 1. heinäkuuta 2017. Laaja SK60-koneiden elinkaaripalvelusopimus tarkoittaa Saabin jatkavan johtavassa roolissa Ruotsin puolustusvoimien kanssa koulukoneiden osalta.

"Laajennetun sopimuksen myötä varmistamme SK60-laivaston toimintavarmuuden. Takaamme lentotunnit kiinteillä kustannuksilla ns. power-by-the-hour -sopimuksella. Sopimus vahvistaa asemaamme kokonaisvaltaisten palveluiden tarjoajana tuotteen koko elinkaaren ajalle", sanoi Saabin tukipalveluista vastaavan yksikön johtaja Jonas Hjelm.

Saabilla on kokonaisvastuu Ruotsin SK60-suihkuharjoituskoneiden lento-operaatioista ja huolloista. Lentokonevalmistaja on jo vuodesta 2008 lähtien varmistanut, että SK60-koneet ovat Ruotsin ilmavoimien käytettävissä puolustusvoimien asettamien määritysten mukaisesti. Nyt julkistettu sopimus jatkaa Saabin antamia tukipalveluita vuoteen 2020 saakka.

SK60 on Ruotsin puolustusvoimien tyyppimerkintä vuonna 1963 ensilentonsa tehneelle kaksimoottoriselle Saab 105 -suihkukoneelle. SK60 on vuodesta 1967 lähtien toiminut Ruotsin sotilaslentäjien pääasiallisena koulukoneena. Konetta on modernisoitu ja päivitetty jatkuvasti luotettavan suorituskykyn takaamiseksi.