Saab esitteli ensimmäisen Puolalle toimitettavan modernisoidun Saab 340 AEW -valvontakoneen

Poland_Saab340AEW_3401_2Saab esitteli 29. syyskuuta ensimmäisen kahdesta Puolan tilaamasta Saab 340 AEW-tutkavalvontakoneesta. Saab modernisoi Puolalle kaksi 340-konetta, jotka ovat aiemmin olleet Ruotsin ja Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien käytössä. Esittely tapahtui vain kaksi kuukautta tehdyn tilauksen jälkeen.

Saabin mukaan nopeasti kohti toimitusta edennyt tilaus on sekä hyvän yhteistyön tulosta Puolan armeijan kanssa että Saabin toiminnassa olevan AEW&C -tuotantolinjaston (Airborne Early Warning and Control) ansiota.

Puola tilasi valvontakoneet heinäkuussa 2023. Saabin mukaan tilauksen arvo on 52,5 miljoonaa euroa ja sopimuskausi kattaa vuodet 2023-2025.

Ensimmäinen Saab 340 AEW -kone (3401) esiteltiin Linköpingissä puolalaisdelegaatiolle 29. syyskuuta 2023.

Poland_Saab340AEW_3401_1Puola saa näin erittäin nopealla aikataululla toimitettavat kaksi Erieye-tutkavalvontakonetta. Niiden avulla saadaan merkittävää ilmavalvonta- ja ennakkovaroituskykyä Naton itärajalle.

Puola on uudistanut sotilaskalustoaan viime vuosina erittäin laajasti. Vanhojen tutkavalvontakoneiden hankinta voi olla askel kohti uutta GlobalEye-monitoimivalvotatilausta, joita ei voida toimittaa näin nopealla aikataululla.

Puolalle toimitettavat Saab 340 AEW -koneet ovat olleet aiemmin Ruotsin ilmavoimien ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien (UAE) käytössä. Kyseiset Saab 340 AEW:t palautuivat Saabille GlobalEye-monitoimivalvontakonekauppojen myötä UAEsta. Puolalle toimitettavat konetyksilöt modernisoidaan ja ne on varustettu PS-890 AESA -tutkalla.

ARGUS_fleetSaab 340 AEW tuottaa valmistajan mukaan yhdessä siihen liittyvän maakaluston kanssa tarkkaa ja ajankohtaista tilannekuvaa. Sitä voidaan hyödyntää niin sotilas- kuin siviilitehtävissä, mukaan lukien ilmavalvonnan tehtävät ja etsintä- ja pelastusoperaatiot.

Saab on myynyt Erieye AEW/AEW&C -valvontakoneita yhdeksään eri maahan. Kyseessä on siten yksi maailman käytetyimmistä ennakkovaroitus- ja valvontalentokonejärjestelmistä.

GE_takeoffErieye-valvontakoneita on toteutettu Saab 340- ja Saab 2000 -potkuriturbiinikoneisiin sekä Embraer 145 -mtkustajakoneeseen.

Uusin tarjolla oleva versio on Bombardier Global 6000/6500 -liikesuhkukoneeseen perustuva GlobalEye-monitoimivalvontakone. Niitä ovat tilanneet Yhdystyneet Arabiemiirikunnat ja Ruotsi. Nykyisin Ruotsilla on käytössä ASC 890 (S 100D Argus, Saab 340 AEW) -tutkavalvontakoneita. MH

Lue myös: