Saab ja Brasilia allekirjoittivat Gripen NG -sopimuksen

gripen_brazil_saab(päivittynyt) Saab ja Brasilian puolustusministeriön COMAER ovat allekirjoittaneet sopimuksen 36 uuden sukupolven Gripen NG -hävittäjäkoneen kehitys- ja kokoonpanotyöstä. Osapuolet sopivat myös teollisesta yhteistyöstä, jonka myötä teknologiaosaamista siirtyy Brasiliaan.

Brasilia valitsi Saab JAS 39 E/F Gripen -koneet joulukuussa 2013 seuraaviksi hävittäjäjikseen F-X2-arviointiohjelmassaan. Lopulliset neuvottelut on nyt saatu päätökseen. Kaupan arvo on 5,8 miljardia dollaria.

Brasiliasta tulee Ruotsin ohella uuden JAS 39 E/F -hävittäjän avausasiakas. Kone tunnetaan myös nimellä Gripen NG (New Generation). Toimitukset alkavat vuonna 2019 ja viimeiset koneet Brasilia saa 2024.

"Sopimus Brasilian kanssa vahvistaa Gripenin markkinoiden kyvykkäimmäksi ja moderneimmaksi hävittäjä-järjestelmäksi. Se asemoi Saabin maailman johtavaksi hävittäjävalmistajaksi sekä vahvistaa asemaamme kasvua varten", kommentoi Saabin johtaja Håkan Buskhe.

gripenng_gripeninternationalOsapuolet kehittävät yhteistyössä 36:n JAS 39 E -hävittäjän kehitys- ja kokoonpanotyötä mukaanlukien järjestelmät ja varusteet. Sopimus kattaa 28 yksipaikkaista ja kahdeksan kaksipaikkaista hävittäjää (JAS 39 F).

Teollisessa yhteistyössä johtavassa roolissa on Brasilian lentokonevalmistaja Embraer. Kauppa avaa mahdollisuudet kehittää Gripenistä myös JAS 39 M -laivastoversio.

Teollisen yhteistyön sopimus tulee voimaan kun tietyt edellytykset täyttyvät. Niihin liittyy mm. vientilupia. Ehtojen odotetaan täyttyvän vuoden 2015 ensimmäisen puoliskon aikana. Osa koneista kootaan Brasiliassa.

Saabin ja Brasilian sitoutuminen Gripeniin varmistaa hävittäjän operatiivisen kyvyn vuoteen 2050-luvulle saakka.

Uusi Saab JAS 39 Gripen E tarjoaa uuden sukupolven sensorit, uudenlaisen kommunikaatiojärjestelmän, mullistavan avioniikkajärjestelmän, enemmän työntövoimaa, pidemmän toiminta-ajan sekä suuremman rungon ja lisäkantavuutta aseille. Ohjaamo on varustettu täysin digitaalisella HUD-näytöllä ja uudella elektronisen sodankäynnin järjestelmällä.

JAS39_Gripen_3Saabilla on jo aiemmin ollut suunnitelmia myös lentotukialustoimintaan sopivasta JAS 39 M Gripenistä sekä myös tyypin muokkaamisesta miehittämätömäksi ilma-alukseksi.

Brasilian São Paulo -lentotukialukselle tarvitaan uusia koneita sen AF-1 Skyhawkien korvaajiksi. JAS 39 M voisi tarjota ratkaisun merivoimien tarpeeseen. Tämä toisi 24 koneen lisätilauksen Saabille.

Ruotsalaiset Gripen-hävittäjät ovat viiden maan ilmavoimien ykkösnyrkki. Ruotsin lisäksi tyyppiä käyttävät  Etelä-Afrikka, Tsekki, Unkari ja Thaimaa. Tsekki teki toukokuussa uuden 12-vuotisen jatkosopimuksen 14 Gripen C/D -hävittäjän käytöstä vuoteen 2027 saakka.

Näiden lisäksi englantilainen Empire Test Pilot School käyttää Gripeneitä koelentäjien koulutuksessa.

Saab JAS 39 Gripen oli ehdolla myös Suomen Ilmavoimien uudeksi hävittäjäksi 90-luvun alussa. Silloin tuli valituksi McDonnell Douglas F/A-18C Hornet. Tuolloin Gripenin ensimmäinen A-versio oli vielä kehitysvaiheessa.

Kun Ilmavoimille valitaan Hornetin korvaajaa 2020-luvulla, JAS 39 E Gripen NG on yksi varteenotettavista ehdokkaista. Suomen ja Ruotsin lisääntynyt puolustusyhteistyö voi vaikuttaa myös asiaan.

Lue myös: