Sanomatalon valokuvanäyttely Helsingin pommituksista kiinnostaa yleisöä (videolinkki)

sanomatalo_1944_1Stalin halusi tuhota jatkosodan loppuvaiheissa Helsingin ja pakottaa Suomen rauhaan. Ilmatorjunta kuitenkin pelasti kaupungin. Näistä 70 vuoden takaisista tapahtumista kertova näyttely avattiin maanantaina 10. helmikuuta Sanomatalossa Helsingissä. Kuten kaikki muukin pommituksiin liittyvä, se on osoittautunut suosituksi.

Helsingin pelastuminen tuholta on selvästi koskettanut nykysuomalaisia. Kaikki aiheeseen liittyvä on vetänyt väkeä. Sotahistoriallisen seuran esitelmätkin on pitänyt käydä läpi kahteen kertaan kun varatun salin paikat eivät ole riittäneet kaikille kiinnostuneille. Myös Sanomatalon valokuvanäyttelyn avajaisissa esitetylle filmille on pitänyt järjestää uusintoja.

Kompaktissa ja kattavassa näyttelyssä on aikalaisvalokuvia, jotka kertovat helmikuun 1944 kolmen pommitusyön kaikista puolista. Mukana on hyökkääviä koneita, puolustusta ja tuhoja kaupungissa.

sanomatalo_1944_2Vakuuttavana muistuttajana siitä, mistä ilmasodassa todella oli kyse, toimii Sanomien kuuluisan kellon alle näytteille Tuusulan Ilmatorjuntamuseosta tuotu neuvostoliittolainen 1000 kilon FAB-1000-lentopommi (oikealla, saat jutun kuvat suuremmaksi klikkaamalla niitä). Massiivinen 3,57 metriä pitkä ase on onneksi vain tyhjä kuori.

FAB-1000 (Fugasnaja Avia Bomba, hävityspommi) teki keskikovaan maahan 15-20 metriä leveän kuopan. Niitä arvioidaan osuneen hyökkäyksissä ainakin neljään kohteeseen, mm. Tuberkuloosisairaalaan Taka-Töölössä. Helsinkiin pudotettiin myös kaksi 4000 kilon pommia.

Sanomatalon näyttely on nähtävissä 23. helmikuuta asti. Osoitteessa Töölönlahdenkatu 2 sijaitsevan talon liikekeskus ja mediatori ovat avoinna yleisölle maanantaista perjantaihin kello 7 - 22, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 9 - 22.

Toinen suurpommituksia käsittelevä näyttely avautuu Helsingin kaupungin Virka Galleriassa (avoinna 21. helmikuuta –25. toukokuuta).

sanomatalo_1944_3Ilta-Sanomat on julkaissut pommituksista kertovan erikoislehden. Sen ensimmäinen painos myytiin loppuun parissa päivässä. Suosio oli niin suuri, että toinen painos oli itsestäänselvyys.

IS:n nettisivuilla on nähtävissä video Sanomatalon valokuvanäyttelyn avajaisista (linkki alla). Siinä ilmatorjuntahistorian erikoistuntija, eversti Ahti Lappi kertoo tapahtumista. Mukana on myös ilmapuolustuksen veteraaneja keskustelemassa pommituksista.

Avajaisiin osallistuivat Heikki A. Reenpää (1944 luutnanttina johtokeskus Tornissa Korkeavuorenkadun paloaseman kalliosuojassa), lennokki- ja ilmailupiireissä hyvin tunnettu Olavi "Luce" Lumes (1944 sotilaspoikana radisti Käpy-patterissa), Kristiina Eravuo (1944 kuulosuunnin- ja valoheitinlotta) ja Lasse Kalervo (1944 upseerioppilas, saksalaiselle Irja-tutkalle koulutettu Rata-patterissa).

Ilmatorjuntavoitosta kertovasta 25 minuuttia kestävästä elokuvasta on jo tänään lauantaina järjestetty kolme lisänäytöstä Sanomatalossa. Huomenna sunnuntaina 16. helmikuuta on luvassa vielä kolme esitystä: kello 12.00, 12.30 ja 13.00. Mediatorille on vapaa pääsy. T.T.

 

Ilta-Sanomien yli tunnin kestoinen video valokuvanäyttelyn avajaisista

Luettelo Helsingin ilmapuolustuksen lukuisista muistomerkeistä

Lue aiemmat Lentoposti.fi -jutut aiheesta: