SIO käynnistää helikopteriammattilentäjien koulutuksen – valitsee jopa parikymmentä oppilasta

EC135 FTDSuomen Ilmailuopisto (SIO) käynnistää helikopteriammattilentäjän koulutusohjelman ja hakee oppilaita noin kaksivuotiseen koulutukseen. Tavoitteena on kouluttaa vuosittain kahdesta neljään oppilasta. Valtion tukeman koulutuksen suorittaminen mahdollistaa hakeutumisen helikopterilentäjäksi ja lentokokemuksen kartuttua lisäkoulutuksen jälkeen myös mm. lääkärihelikopterin lentäjäksi.

SIO:n koulutusohjelma tähtää tulevaan helikopterilentäjien kysynnän kasvun täyttämiseen. Esiin on noussut tarve jatkuvalle helikopterilentäjien kouluttamiselle, sillä mm. lääkärihelikopteritoimintaan ns. HEMS-operaatioihin (Helicopter Emergency Medical Service) tarvitaan pitkä kokemuspohja.

”Suunnitelmissamme on kouluttaa vuosittain 2-4 helikopteriammattilentäjää. Nyt käynnistyneen haun perusteella valitsemme hakijoiden joukosta parikymmentä koulutukseen soveltuvaa, joista osa otetaan varasijoille”, kertoo Suomen Ilmailuopiston toimitusjohtaja Juha Siivonen Lentoposti.fi:lle.

SIO:n käynnistämän helikopteriammattilentäjien koulutuksen hakuaika päättyy 27. kesäkuuta 2021.

Alustavan aikataulun osalta esivalintojen on määrä valmistua 18. heinäkuuta mennessä. Tämän jälkeen edessä on kaksivaiheinen maksullinen solveltuvuusarviointi, joka toteutetaan pääosin elo- ja syyskuun aikana. Soveltuvuutta mittaavia vaiheita seuraa haastatteleluvaihe, jonka on määrä olla valmis lokakuun alussa. Valinnoissa viimeisiin vaiheisiin saakka etenevälle hakijalle tehdään marraskuussa 2021 suppea turvallisuusselvitys, jonka lisäksi ilmailulääkäri tarkastaa hakijoiden terveydentilan.

Luvassa on tiukka seulonta, sillä noin viisi kuukautta kestävän hakuprosessin jokainen vaihe on karsiva. Koulutuksesta valmistuva lentäjä voi hakeutua töihin helikopterilentäjäksi Suomessa tai ulkomailla.

Helikopteriammattilentäjän CPL (H) –lupakirjaan tähtääviä koulutuksia on tässä vaiheessa suunniteltu toteutettavaksi vuosien 2021-2025 aikana. Koulutus sisältää myös ATPL/IR(H)- teoriakoulutuksen. Lopullinen koulutuksen toteutusmalli riippuu vuosittain saatavasta opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämästä rahoituksesta. Suomen valtio tukee Suomen Ilmailuopiston helikopteriammattilentäjän opintoja ja oppilaan omaosuus koulutuksesta on 10000 euroa.

SIO_DA42_rivi_1 SIO toteuttaa koulutuksen kilpailutuksen kautta ja siihen osallistuu todennäköisesti Suomessa toimivia helikopterilentäjiä kouluttavia koulutusorganisaatioita.

SIO:n tavoitteena on hyödyntää koulutuksessa myös ilmailuopiston nykyistä Eurocopter EASA-FSTD EC135 FNPT II/MCC/FTD-3 -lennonharjoittelulaitetta.

Tavoitteena on, että ensimmäiset 2-4 oppilasta aloittaisivat uudessa koulutusohjelmassa vielä vuoden 2021 lopulla.

Suomen Ilmailuopisto kouluttaa toisessa tuoreessa koulutusohjelmassaan kokeneista helikopterilentäjistä HEMS-lentäjiä. Koulutukseen valitaan tässä vuoden 2021 aikana yhteensä korkeintaan 14 henkilöä, joista seitsemän osalta valinnat on jo suoritettu. Koulutuksen toteuttaa suorahankinnan kautta Salpauslento.

Uusien helikopterikoulutusohjelmien lisäksi SIO on toteuttamassa suurta muutosta myös perinteisessä lentäjäkoulutuksessa, kun yhtiö on hankkimassa käyttöönsä kehittynyt Airbus A320-lennonharjoittelulaitetta.

SIO_2020Suomen Ilmailuopiston omistajapohja on vaihtumassa, kun Finnair on ilmoittanut luopuvansa osuudestaan. Jatkossa SIO:n omistavat Suomen valtio ja Porin kaupunki. Finnair omistaa SIO:sta 49,5 prosenttia, valtio 49,5 prosenttia ja Porin kaupunki yhden prosentin. Kaupan toteutumisen jälkeen valtio omistaa SIO:sta 98 prosenttia ja Porin kaupungin omistus nousee kahteen prosenttiin. MH

Suomen Ilmailuopiston helikopterilentäjähaku CPL(H) 7.6.-27.6.2021

Lue myös: