Suomalaislentäjä valokuvasi venäläiset sotilaskoneet Suomenlahden yllä - todennäköisesti Tu-22 ja Su-27

Venaja_ItameriItämeren alueen kansainvälisessä ilmatilassa Suomenlahdella lentää päivittäin merkittävä määrä venäläisiä ilma-aluksia. Kyseiset lennot aiheuttavat rajoituksia alueella lentävälle siviililentoliikenteelle. Nyt joulukuussa 2023 suomalaislentäjä on onnistunut valokuvaamaan lentoa rajoittanutta liikennettä.

Suomalaislentäjän 16. joulukuuta ottamassa valokuvassa näkyy todennäköisesti Venäjän ilmavoimien Tupolev Tu-22M Backfire -pommikone sekä Suhoi Su-27 Flanker -hävittäjä. Kyseisen lennon aikana lentäjät havaitsivat Airbus A32S-matkustajakoneen ohjaamosta Itämeren yllä kaksi Tu-22 -pommikonetta sekä kaksi Su-27 -hävittäjää. Lennonjohto oli joutunut rajoittamaan siviililentokoneen reittiä Suomenlahden yllä.

Venäläissaattue lensi Itämeren kansainvälisessä ilmatilassa arviolta noin 18 kilometrin päässä siviililentokoneesta. Itämeren alueen ilmatilassa lentävät venäläiskoneet ovat yhteydessä alueen siviililennojohtoelimiin, joka kykenee porrastamaan normaalin lentoliikenteen sotilasilma-aluksiin. Kyseessä ei siis ollut poikkeus- tai vaaratilanne vaan käytössä oli normaali korkeusporrastus sekä tarvittava pitkittäisporrastus.

Itämeren alueella Suomenlahdella toimivat Suomen ja Viron aluelennonjohdot eivät anna venäläiskoneille varsinaista lennonvarmistuspalvelua. Siviililentoliikenne porrastetaan eli pidetään määräysten mukaisilla etäisyyksillä muusta ilmaliikenteestä kuten tällaisesta venäläisliikenteestä myös Itämeren kansainvälisen ilmatilan alueella.

Venäjän puolustusministeriö on julkistanut videon, jolla näkyy kaksi Tupolev Tu-22M3 -yliäänipommikonetta kuljettamassa Kh-22/32 -ohjuksia ja niitä saattamassa olleet kaksi Suhoi Su-30SM -hävittäjää.

HN_SU_russiaVideolla, jonka kerrotaan kuvatun 16. joulukuuta nähdään myös Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjä, joka on käynyt tunnistamassa venäläissaattuetta. Videolla näkyy myös toinen tunnistuslennolla ollut hävittäjä, joka on Belgian tai Puolan ilmavoimien F-16 -hävittäjä. Molempien maiden ilmavoimat ovat yhdessä Ranskan Mirage-hävittäjien kanssa turvaamassa Baltian ilmatilaa Baltic Air Policing -operaatiossa.

Venäjän valtion ilma-alukset sekä venäläiset lentoyhtiöt lentävät aktiivisesti Suomenlahdella hyödyntäen Itämeren alueen kapeaa kansainvälistä ilmatilaa lennoillaan Venäjän ja Kaliningradin enklaavin välillä.

Venäläiset siviili- ja sotilastoimijat ovat vuodesta 2022 lähtien lentäneet Itämeren kansainvälisessä ilmatilassa jopa 80-100 päivittäistä lentoa. Vuonna 2022 Suomen lentotiedotusalueella lennettiin kaikkiaan 21 079 lentoa, joissa lähtö- tai määräkenttä oli Kalingrad. Tämä määrä vastasi noin 55 prosenttia Suomen lentotiedotusalueen ylilentojen kokonaismäärästä.

Päivittynyt 17.12.: Lisätty Venäjän julkistama video 16.12. suoritetusta lennosta Itämeren alueella.