Suomi osallistuu Cobra Warrior -harjoitukseen Isossa-Britanniassa - kuusi Hornetia RAF Waddingtoniin

HN_2xF35A_closeSuomen Ilmavoimat osallistuu jälleen Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n Cobra Warrior -harjoitukseen. Toista kertaa harjoitukseen osallistuvat Ilmavoimat lähettää Isoon-Britanniaan Hornet-osaston sekä taistelunjohtajia 16. syyskuuta - 4. lokakuuta 2024.

Kahdesti vuodessa järjestettävä Cobra Warrior on RAF:n kansainvälinen lentotoimintaharjoitus ja nyt syys-lokakuussa järjestettävään Cobra Warrior 24-2 -harjoitukseen osallistuu yhteensä jopa 90 lentokonetta.

HN-pari_020821Mukana on ilma-aluksia Isosta-Britanniasta, Suomesta, Norjasta, Yhdysvalloista, Kanadasta ja Puolasta. Hävittäjien lisäksi lentotoiminnassa on mukana ilmatankkaus-, ISR-valvonta- (Intelligence, Surveillance & Reconnaissance) ja kuljetuskoneita sekä helikoptereita.

Suomen Ilmavoimat lähettää harjoitukseen kuuden F/A-18 Hornet -hävittäjän osaston, joka tukeutuu RAF:n Waddingtonin tukikohtaan Lincolnshiressä. Hävittäjäosaston lisäksi harjoituksessa on mukana suomalaisia taistelunjohtajia Boulmerin pääjohtokeskuksessa.

Lapin lennosto suunnittelee ja toteuttaa Suomen osallistumisen, mutta harjoitusosastossa on mukana henkilöstöä myös muista Ilmavoimien joukko-osastoista.

FIN-IAF_ilmavoimatKolme viikkoa kestävän harjoituksen tavoitteena on kouluttaa osallistujia toimimaan osana laajoja monikansallisia ilmaoperaatioita. Suomen Ilmavoimat osallistuu harjoitukseen nyt toista kertaa, ensimmäinen kerta oli maaliskuussa 2023. Tuolloin Suomen Hornetit lensivät yhdessä Intian ilmavoimien Mirage-hävittäjien kanssa.

Cobra Warrior -harjoitusten toteutuksesta vastaavat Waddingtonin tukikohdassa toimivat RAF Air & Space Warfare Centre ja 92 Squadron jotka ovat erikoistuneet ilmataistelutaktiikan ja -koulutuksen kehittämiseen.

Cobra Warrior 24-2 -harjoitukseen kuuluu ylisoonisia lentoja, tutka- ja yhteysjärjestelmien häirintää sekä ilmataisteluosuuksia. Harjoitukseen osallistuvat ilma-alukset suorittavat taistelulentoliikkeitä korkealla energiasatolla, joka rajoittaa niiden kykyä noudattaa lentosääntöjä. 

CobraWarrior_242Kansainvälisyys on keskeinen osa harjoituskonseptia, sillä mukana on Ison-Britannian liittolais- ja kumppanimaita eri puolilta maailmaa. Tämän ansiosta harjoitukseen osallistuu useita eri hävittäjätyyppejä, mikä tarjoaa mahdollisuuden erilaisten hävittäjätaktiikoiden yhteensovittamiseen ja koulutuksen kehittämiseen.

Suomen Ilmavoimien osalta Cobra Warrior 24-2 -harjoituksen tavoitteena on kehittää taktista ja taisteluteknistä yhteensopivuutta yhdessä liittolaisten kanssa osana laajoja monikansallisia ilmaoperaatioita.

Harjoituksessa on mukana F-35 -hävittäjiä Isosta-Britanniasta, Yhdysvalloista ja Norjasta, mikä mahdollistaa neljännen ja viidennen sukupolven hävittäjien yhteistoiminnan kehittämisen. Tämän Fighter Integration -toiminnan tavoitteena on optimoida kahden eri sukupolvia edustavan hävittäjätyypin suorituskyvyt molempien vahvuuksia hyödyntäen. 

Lue myös: