Taivas hiljenee Lontoon yllä Elisabet II:n hautajaisten aikaan maanantaina 19. syyskuuta 2022

BUK_1Englannin kuningatar Elisabet II:n valtiolliset hautajaiset vaikuttavat lentoliikenteeseen Lontoon yllä maanantaina 19. syyskuuta 2022. Heathrow'n lentokenttä, lennonvarmistusyhtiö NATS ja lentoyhtiöt ovat tehneet muutoksia aikatauluihin välttääkseen lentomelun aiheuttamista Lontoossa sekä Windsorin linnalla järjestettävien hautajaisseremonioiden aikana. Rajoitukset koskevat jopa 15 prosenttia Heathrow'n päivittäisestä lentoliikenteestä.

LHR_terminaali_BALontoon Heathrow'n lentokenttä ja lentoyhtiöt toimivat yhteistyössä lennonvarmistusyhtiö NATS'sin kanssa minimoidakseen muutosten vaikutukset lentomatkustajille.

British Airways kertoo vähentäneensä lentoja sekä aikatauluttaneensa lentojaan uudelleen varmistaakseen hautajaisrauhan. Käytännössä rajoitukset tarkoittavat jopa 100-200 lennon perumista tai viivästämistä. Heathrow'lla on päivittäin noin 1200-1300 operaatiota.

ER_westminsterHallLentoyhtiöt ottavat yhteyttä matkustajiin joiden lennot perutaan kuningattaren hautajaisten ajalta. Mikäli matkustaja saa ilmoituksen lennon perumisesta ei hänen tule saapua lentoasemalle.

Englannin kuningattaren Elisabet II:n hautajaiset järjestetään Westminster Abbeyssä ja Windsorin linnalla maanantaina 19. syyskuuta 2022.

Kunnioittaakseen kuningatarta ilmailutoimijat pyrkivät välttämään lentomelun aiheuttamista hautajaisseremonioiden aikana ja taivas Lontoon yllä hiljenee tiettyinä aikoina. Lennot kiertävät myös Windsorin linnan alueen normaalia kauempaa.

BUK_2Hautajaisten lopulla on kansallinen kahden minuutin hiljainen hetki, joka turvataan lentoliikenteen rajoituksilla 15 minuuttia ennen ja jälkeen kyseisen ajankohdan. Lontoon Heathrow'lla ei sallita lähtevää eikä saapuvaa lentoliikennettä kello 19. syyskuuta kello 11.40-12.10 paikallista aikaa.

ER2_Win_1Lisäksi saapuva liikenne on keskeytetty kello 13.45-14.20 kuningattaren arkun siirron aikana.

Lähtevä liikenne ei ole sallittu kello 15.05-16.45 välisenä aikana. Lentoliikennettä rajoitetaan lähtevien ja saapuvien lentojen osalta vielä 40 prosentilla kello 16.45-21.00 välisenä aikana.

Lontoon keskustan ylle on perustettu myös rajoitusalue, joka ei salli lentämistä alle 2500 jalan korkeuden lukuunottamatta tiettyjä poikkeuksia. Rajoitus on ollut voimassa 9. syyskuuta lähtien ja päättyy maanantaina 19. syyskuuta.

BUK_3Hautajaispäivänä Heathrow'n lentoasemalle saapuvien tulee lisäksi huomioda ruuhkat ja muut mahdolliset rajoitukset, joita hautajaiset ja liikennejärjestelyt aiheuttavat. Matkustajia kehotetaankin saapumaan lentosemalle julkista liikennettä hyödyntäen.

Hautajaisiin saapuu vieraita ympäri maailmaa ja heidän lentonsa ohjataan ainakin osin Lontoon Stanstediin.

Kansallinen suruaika ja hautajaiset vaikuttavat Lontoon Heathrow'n lentoaseman toimintaan myös muilla tavoin.

Kansallinen minuutin mittainen hiljainen hetki vietetään päivää ennen kuningattaren hautajaisia eli sunnuntaina 18. syyskuuta kello 20.00. Tämä toteutuu myös lentoasemalla.

ER2_Win_4Hautajaiset esitetään lentoaseman näytöillä maanantaina 19. syyskuuta. Lähes kaikki lentoaseman liikkeet on suljettu maanantaina ja vain elintärkeät toiminnot ovat avoinna. Sellaisia ovat kioskit, rahanvaihtopisteet ja ravintolat.

Lontoon Heathrow'n lentoliikennettä rajoitettiin jo keskiviikkona 14. syyskuuta, kun kuningatar Elisabet II:n arkku siirrettiin Buckinghamin palatsilta Westminster Halliin.

Lue myös: