Tax-free-nesteitä koskevien rajoitusten poistamista lykätään

EU:n ulkopuolelta tulevat vaihtomatkustajat joutuvat edelleen kuljettamaan yli sadan millilitran tax-free-nesteet matkatavarana lentokoneen ruumassa. Alle sata millilitraa sisältävät nestepakkaukset on mahdollista kuljettaa käsimatkatavarana.

EU oli aiemmin päättänyt, että huhtikuun 29. päivästä lähtien myös unionin ulkopuolelta tulevat vaihtomatkustajat voivat turvatarkastuksen jälkeen kuljettaa tax-free-nesteet jatkolennolle käsimatkatavarana. Komissio on tänään antanut jäsenvaltioille ohjeen lykätä nesteiden kuljetusrajoitusten poistamista.

Liikenne- ja viestintäministeriö on 29. huhtikuuta määrännyt, että Suomen lentokentillä palautetaan tax-free nesteiden kuljetusrajoitukset voimaan ilman tarpeetonta viivytystä. Perusteluna on EU-ohje.

EU pyrkii poistamaan kaikki nesteiden kuljetusta käsimatkatavarana koskevat rajoitukset vuoteen 2013 mennessä. Useimpien nesteiden kuljetus kiellettiin vuonna 2006, minkä vuoksi matkustajat ovat joutuneet poistamaan käsimatkatavaroistaan nestepakkauksia Euroopan lentoasemien turvatarkastuspisteissä. Tulevaisuudessa tarkoituksena on siirtyä kuljetuskielloista nesteiden turvatarkastuksiin.