Trident Juncture 15 testasi Ilmavoimien toimintaa isoissa ilmaoperaatioissa

tridentjjuncture_nato_allied_joint_force_command_brussum_net_4Ilmavoimat osallistui Naton johtamaan laajaan Trident Juncture -kriisinhallintaharjoitukseen tavoitteenaan harjoitella isojen lento-osastojen toimintaa ja suunnittelua realistisissa skenaarioissa. Hornetit tukeutuivat Bejaan Portugalissa.

Ilmavoimat osallistui Trident Juncture 15 (TRJE15) -harjoitukseen kuudella F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä ja palkatusta henkilökunnasta koostuvalla osastolla.

Suomen Hornetit tukeutuivat Bejan tukikohtaan Portugalissa. Harjoitus mahdollisti monikansallisen yhteistoimintakyvyn ylläpitämisen ja kehittämisen monipuolisesti sekä kustannustehokkaasti.

Mukana Trident Juncture -harjoituksessa oli myös suomalaisia maa- ja merivoimien erikoisjoukkoja. Ne tulivat Utin Jääkärirykmentistä ja merivoimien Rannikkoprikaatista. Tämän osaston vahvuus oli noin 60-70 henkeä. Omia helikoptereita ei ollut mukana.

tridentjuncture_natoIlmavoimien harjoitusosaston johtajan majuri Tomi Böhmin mukaan TRJE15:ssä saavutettiin sekä lento-osastolle että lentotoimintaa tukeville toimialoille asetetut tavoitteet.

"Pääsimme toteuttamaan ilmaoperaatioita yhteistyössä muiden osallistujamaiden kanssa laajassa ja monipuolisessa toimintaympäristössä. Lentotehtävät tarjosivat mielenkiintoisia haasteita tehtävän valmistelussa ja toteutuksessa. Myös Hornet-kaluston käytettävyys oli läpi harjoituksen erinomaisella tasolla", Böhm tiivistää Ilmavoimien tiedotteessa.

Jo ennen varsinaisia lentotehtäviä testattiin logistinen harjoitustavoite: operaatio-osaston siirtyminen harjoitusalueelle.

"Siirtyminen suoritettiin maa- ja merikuljetuksen yhdistelmänä yhteistyössä Naton logistisen ketjun kanssa. Lentokalusto siirrettiin suorana yhtäjaksoisena lentosuorituksena Portugaliin. Matkalla toteutettiin kaksi ilmatankkausta", Böhm kertoo.

Operaatioissa kymmeniä koneita

Ilmavoimien Hornetit osallistuivat pääsääntöisesti isoihin yhteisilmaoperaatioihin, joissa toimivat kaikki Bejan tukikohdassa olleet lento-osastot. Lentokierroksissa oli mukana kalustoa myös muista Portugalin sekä Espanjan tukikohdista.

HN_ilmatankkaus_1"Yhteen operaatioon osallistui tyypillisesti yli 30 ilma-alusta, joihin lukeutuivat hävittäjät, ilmatankkauskoneet, kuljetuskoneet, häirintäkoneet, rynnäkkökoneet ja helikopterit. Suomalaiset osallistuivat kahteen lentokierrokseen päivässä", Böhm kuvailee.

Trident Juncturesta mukaan saaduilla opeilla kehitetään edelleen ilmavoimien kansainvälistä yhteistoimintakykyä sekä valmiuksia osallistua mahdollisiin kriisinhallintaoperaatioihin. Lentotoiminnan ohella käytiin myös keskusteluita taktiikan kehittämiseksi. Böhm pitääkin yhtenä harjoituksen tärkeimmistä anneista ilmasta maahan suuntautuviin operaatioihin liittyvän taktisen ja teknisen tiedonvaihdon.

Naton vuoden tärkein harjoituskokonaisuus Trident Juncture 15 järjestettiin 3.10.–6.11. Isäntämaina toimivat Espanja, Portugali ja Italia. Harjoitukseen osallistui joukkoja kaikkiaan 30 maasta. Mukana oli sekä Naton jäsen- että rauhankumppanuusmaita.


Suomen F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät Trident Juncture -harjoituksessa

Lue myös aiempi uutisemme Trident Juncture 2015 -harjoituksesta: