Tuulahdus huippuravintoloista Finnairin kaukoreittien business-luokkaan

1_savoy_finnairFinnair aloittaa kaukoreittien business-luokassa yhteistyön suomalaisten huippuravintoloiden Nokan, G.W. Sundmansin, Savoyn ja Fishmarketin kanssa. Niitä yhdistää omistaja Royal Ravintolat. Luvassa on suomalaisia raikkaita makuja modernisti tarjottuna. Myös Finnairin yhteistyö Marimekon kanssa jatkuu.

Ravintola G.W. Sundmansin keittiöpäällikkö Matti Jämsén, Nokan keittiömestari Ari Ruoho ja Savoyn keittiöpäällikkö Kari Aihinen ovat suunnitelleet Finnairille Signature Menu -kokonaisuudet. Ne ovat vuorotellen tarjolla Finnairin Helsingistä lähtevien kaukolentojen Business-luokassa tammikuun 2015 lopusta alkaen.

Osana yhteistyötä Finnair saa ensi vuonna erikoismenun myös Airbus A350 XWB -koneiden tulon kunniaksi sekä joulun aikaa juhlistamaan.

4_savoy_finnairKoska lentokoneruoan valmistaminen ja tarjoilu tapahtuvat normaalista ravintolatyöstä poikkeavassa ympäristössä, huippukokit tutustuivat LSG Sky Chefsin tuotantoon ja Airbus-laajarunkokoneen tarjoomon lentokoneuunien käyttöön. Kukin heistä vietti päivän testaamassa reseptejään cateringin tuotantoympäristössä.

Aterioita suunniteltaessa on huomioitu se, että ihmisen makuaisti heikkenee matkustajakoneiden lentokorkeudessa. Siksi reseptiikassa on erityisesti paneuduttu maustamiseen. Lisäksi on huomioitu se, että esimerkiksi koneen myöhästymistilanteessa annokset joutuvat odottamaan jopa tunteja suunniteltua pidempään.

5_savoy_finnairSamaten raaka-aineissa on varauduttu siihen, että annokset voivat joutua olemaan lämmitettävänä Airbus-laajarunkokoneen tarjoomon uunissa aiottua pidempäänkin. Esimerkiksi uudelta listalta löytyvät turska ja haudutettu porsaanposki (kuvassa oikealla) kuitenkin vain paranevat tästä.

Eettisistä, uskonnollisista ja terveyteen liittyvistä syistä osataan nykyisin tilata erikoisannos etukäteen. Siten ei esimerkiksi porsas ruokalistalla aiheuta ongelmia vieraidenkaan kulttuurien edustajille.

Finnairille valmistetaankin nykyisin noin 1000 erikoistilattua annosta päivässä. Intian lennoilla ei kuitenkaan tarjota lainkaan porsasta tai naudanlihaa. Lammas sen sijaan on hyvä raaka-aine.

Huippukokkien luomien annosten esillepanoon on satsattu ravintoloiden tapaan, mutta tässäkin on huomioitu lentokonecateringin erikoispiirteet. Ateriat on suunniteltu sopiviksi yhteistyökumppani Marimekon astioihin.

ultima_thule_finnairFinnairin ikoniset, jo 60-luvulla käyttöön tulleet Ultima Thule -lasit (kuvassa oikealla) säilyvät edelleen käytössä business-luokassa. Tapio Wirkkalan suunnittelemat jääpintaa muistuttavat lasit ovat jo osa yhtiön historiaa.

Nimikkomenujen suunnittelun lähtökohtana ovat olleet kauden parhaat raaka-aineet, keittiöpäälliköiden inspiraatio ja rohkeiden makuyhdistelmien kokeileminen. Näitä annosten taustalla olevia tarinoita kerrotaan myös matkustajille jaettavassa vihkosessa, josta ruokalista löytyy.

Yhteistyö käynnistyy tammikuun 2015 lopulla ja kestää vuoden 2016 kevääseen. Menut vaihtuvat noin kolmen kuukauden välein.

Finnair ei kerro business-luokan ateriakokonaisuuksien tuotantokustannuksista tarkemmin, mutta joka tapauksessa kyse on useista kymmenistä euroista. Kustannukset vaihtelevat vuodenaikojen ja ruokalistojen mukaan.

Jatkoa aiemmalle kokkiyhteistyölle

"Asiakkailta saatu palaute aikaisemmasta yhteistyöstämme suomalaisten huippukokkien kanssa on ollut erittäin positiivista. Haluamme jatkaa mieleenpainuvien ruokaelämyksien tarjoamista asiakkaillemme sekä tuoda esille suomalaista huippuosaamista kaukolennoillamme", kertoi Finnairin palvelukonseptista vastaava Maarit Keränen.

"Kaikki yhteistyöravintolat ovat osa Royal Ravintoloita, ja jokaisessa nimikkomenussa näkyy keittiöpäälliköiden oma tunnistettava tyyli", totesi puolestaan ravintoloitsija Mia Saari Royal Ravintoloista.

2_savoy_finnairEnsimmäinen nimikkomenu on ravintola G. W. Sundmansin keittiöpäällikkö Matti Jämsénin suunnittelema. Talvisessa ateriakokonaisuudessa nautitaan mm. siiasta, glaseeratusta porsaanposkesta ja turskasta (kuva oikealla).

Jämsén edustaa Suomea maailman arvostetummassa Bocuse d’Or -ruoanvalmistuskilpailussa, jonka loppukilpailu käydään Lyonissa 27.‒28. tammikuuta 2015.

Savoyn Kari Aihisen inspiraation lähteinä ovat kesä, Savoyn kattopuutarha (otsikkokuvassa) yrttitarhoineen ja mehiläispesineen. Keväällä 2015 tarjottava menu sisältää mm. parsaa, varhaisperunasalaattia, hunajaa mausteena ja paahdettua maissikanan rintaa.

Nokan Ari Ruohon syysmenu ammentaa sadonkorjuu-teemasta, ja menu on rakennettu mm. maa-artisokasta, hauenmädistä ja kurpitsakeitosta.

Talvella 2016 vuorossa on ravintola Fishmarketin kalapainotteinen menu.

3_savoy_finnairKaikkiaan 33 ravintolaa pääkaupunkiseudulla omistavan Royal Ravintoloiden kanssa tehtävän yhteistyön hedelmät näkyvät myös Finnairin muilla lennoilla. Kaukoliikenteen Economy-luokassa Finnair tarjoaa keittiöpäälliköiden ideoimia suomalaisia kotiruoka-annoksia kuten lihamakaronilaatikkoa sekä lammaslihapullia. Myös Euroopan lentojen Business-luokan alku- ja pääruoat ovat saaneet vaikutteita nimikkomenuista

Nimikkomenuita täydentävät niihin erityisesti valitut viinit. Ruoat valmistaa Finnairin cateringpalveluista vastaava yhteistyökumppani LSG Sky Chefs.

Lue myös aiemmat Lentoposti.fi -jutut Finnairin kokkiyhteistyöstä ja tarjoilukonseptista: