Ulkomaille toimintaansa laajentava suosittu Aviamaps-palvelu tunnetaan jatkossa nimellä Flyk

Flyk_1Ilmailun ajantasaisten ja nykyaikaisten digitaalisten ilmailukartta-alustojen parissa toimiva Aviamaps tunnetaan jatkossa nimelle Flyk. Suomesta ulkomaille toimintaansa laajentava yritys panostaa jatkossakin liiketoiminnan kehitykseen palvelunsa ympärille ja turvaa ilmaispalvelunsa saatavuuden tulevaisuudessakin.

Vuonna 2018 perustetun Aviamaps-palvelun takana on  yleisilmailija Juha Lindstedt,  jolla oli halu koota monesta eri lähteestä haettava tieto yhdeksi selkeäksi kokonaisuudeksi. Lindstetin mukaan harva lentäjät ihan oikeasti tiesi missä milläkin hetkellä saa lentää ja missä ei. Tähän vastasi Aviamaps, joka tunnetaan jatkossa nimellä Flyk.

Vähemmistöosuus suomalaisyrityksestä myytiin vuonna 2022 itävaltalaiselle Frequentis AG:lle. Yhdessä Frequentiksen kanssa palvelua kehitetään myös ulkomaille. Ensivaiheessa se integroidaan Frequentiksen palveluratkaisussa Itävallassa dronelentojen automaattihyväksynnässä.

Aviamaps-nimi osoittautui  maailmalla ongelmalliseksi. Syynä oli Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto EUIPO:n tavaramerkkikiista. Entinen nimi saa väistyä ja yritykselle löytyi uusi pohjoismaalaisuuttakin henkivä nimi Flyk, joka on uniikki nimi ilmailualalla. Samalla uusi nimi on myös yleisluontoisempi kuin aiempi, joka mahdollistaa yritykselle entistä paremmin laajemman tuotevalioiman kehittämisen. Aviamaps on edelleen Flyk Oy:n aputoiminimi.

Flykillä on kenties maailman kehittynein ilmailukartta-alusta. Se on kuitenkin jo nyt paljon muutakin. Flyk hankkii, parsii, tilastoi ja arkistoi ilmatilat sekä kehittää työkaluja eri sidosryhmille. Flyk tarjoaa käyttäjille ilmatilat 2D- ja 3D-datana. Tulevaisuudessa palvelun piiriin liittyy uusia maita ja koko sovelluskin on uusiutumassa täysin. Mitään suurta muutosta ei ole luvassa ja peruspalvelu pysyy jatkossakin käyttäjille ilmaisena.

Flyk eli entinen Aviamaps on perustamisestaan saakka ollut voitollinen ja toiminut täysin ilman ulkopuolista rahoitusta. Vuonna 2022 Aviamaps teki 128 000 euron liikevaihdolla 50 000 euron tuloksen.

Palvelua käytetään informatiivisena tiedonlähteenä mm. lennonjohdoissa, FinnHEMSillä, lentopelastustoiminnassa, lentokoulutusorganisaatioissa sekä yleisilmailijoiden keskuudessa. Lisäksi useat droneoperaattorit kuuluvat myös Aviamapsin käyttäjäkuntaan ja tekevät sen kautta lennätysilmoituksia.

Aviamaps sai virallisen statuksen lennonsuunnittelussa marraskuussa 2019, jolloin Aviamaps se korvasi AIS-ilmailutiedotuspalvelussa aiemmat ilmatilanhallintaan liittyvät AUP/UUP ja NAV WRNG -karttatuotteet. Lisäksi Aviamaps on saanut Suomen Ilmailuliiton pronssisen ansiomerkin siviili-ilmailun hyväksi tehdystä työstä.

Lue myös: