Valokuvanäyttely esittelee Malmin lentoaseman elävää ilmailukulttuuriperintöä

malmi_valokuvanayttely_sampokiviniemi_6Sampo Kiviniemen Malmin lentoasema – Helsingin helmi -valokuvanäyttely esittelee lakkautusuhan alla olevan lentoaseman elämää eri vuorokauden- ja vuodenaikoina. Valokuvanäyttely avautuu Malmitalossa 20. tammikuuta.

Avautuvassa valokuvanäyttelyssä esitellään Malmin lentoaseman elävää ilmailukulttuuriperintöä maailmanlaajuisesti harvinaisessa 1930-luvun lentokenttämiljöössä eri vuorokauden- ja vuodenaikoina.

Näyttely kertoo myös Malmin lentoaseman monipuolisesta, mutta liian vähän tunnetusta toiminnasta (katso esimerkkejä näyttelyn kuvista tämän jutun lopusta klikkaamalla ne suuremmaksi).

malmi_valokuvanayttely_sampokiviniemi_7Näyttely avautuu Malmitalon aulassa keskiviikkona 20. tammikuuta ja se on avoinna 13. helmikuuta 2016 saakka. Pääsymaksuttomaan valokuvanäyttelyyn voi tutustua arkisin kello 9–20 ja la kello 9–18. Malmitalo sijaitsee osoitteessa Ala-Malmin tori 1.

Valokuvanäyttely on toteutettu yhteistyössä valokuvaaja Sampo Kiviniemien ja Helsingin kulttuurikeskuksen kanssa. Näyttelyn toteuttamista on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.

Sampo Kiviniemi on 26-vuotias maanmittausinsinööri ja valokuvauksen harrastaja. Hän on kuvannut Malmin lentokentän toimintaa noin kymmenen vuoden ajan asuessaan lentoaseman läheisyydessä Tapanilassa. Tuolloin hän tutustui kenttään tarkemmin ja huomasi paikan hienouden ja siihen liittyvän historian.

”Malmin kentän arvo ei ole pelkästään vanhoissa rakennuksissa tai menneissä tapahtumissa, vaan edelleen elävässä, vireässä ja yhteisöllisessä ilmailutoiminnassa, johon osallistuu aktiivisesti mitä erilaisin joukko harrastajista ammattilaisiin", sanoo Sampo Kiviniemi.

"Olisi suuri menetys, jos näin merkittävä kansallisen historian monumentti ja elävän kulttuuriperinnön keskus katoaisi. Toivon, että kuvillani voin herättää ajatuksia Helsingin ainoan lentoaseman, Helsingin todellisen helmen merkityksestä", jatkaa Kiviniemi.

Eurooppalainen kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostran ja Euroopan investointipankin instituutti valitsivat Malmin lentoasema valittiin loppuvuodesta 2015 Euroopan 14 uhanalaisimman kulttuuriperintökohteen joukkoon. Lentoasemaa uhkaa Helsingin tarve rakentaa alueelle asuntoja 25 000 asukkaalle.

”Kenttä on tärkeä kaikelle pääkaupunkiseudun aikatauluttomalle lentoliikenteelle, lentokoulutukselle ja huoltotoiminnalle, ei pelkästään tuhansille harrastajille ja lähialueen asukkaille virkistysalueena. Tulevaisuus tuo kentälle vielä enemmän mahdollisuuksia", kertoo Kiviniemi Malmin lentokentän toiminnasta.

Sampo Kiviniemen Malmin lentoasema – Helsingin helmi -valokuvanäyttely

Valokuvaaja Sampo Kiviniemi

malmi_valokuvanayttely_sampokiviniemi_5

malmi_valokuvanayttely_sampokiviniemi_4

malmi_valokuvanayttely_sampokiviniemi_2

malmi_valokuvanayttely_sampokiviniemi_3

malmi_valokuvanayttely_sampokiviniemi_1