Yhdysvallat myönsi Suomelle ostoluvan AGM-88G -ohjuksiin - kokonaishinta noin 470 miljoonaa euroa

AARGM_ER_1_USNavySuomelle FMS-kauppojen mukainen ostolupa vastapuolen ilmatorjunta- ja tutkajärjestelmien lamauttamiseen soveltuviin AGM-88G  -ohjuksiin (AARGM-ER, Advanced Anti-Radiation Guided Missiles-Extended Range). Kyseessä on uusi suorituskyky, jota kehitetään Yhdysvaltain ilmavoimien, merivoimien ja merijalkaväen hävittäjiin. Suomen osalta kyseessä on yksi osa uuden F-35A Joint Fighterin tulevien vaikutuskykyjen hankintaa.

Yhdysvaltain kongressi on myöntänyt DSCA:n (Defense Security Cooperation Agency) hakemuksen mukaisen luvan FMS (Foreign Military Sales) -kaupalle koskien Suomelle myytäviä AGM-88G (AARGM-ER) -ohjuksia.

Myönnetty lupa koskee enintään 150 AGM-88G -ohjusta, harjoitusohjuksia sekä varaosia, teknistä dokumentaatiota ja tuotetukea. Yhdysvaltain mukaan kaupan hinta olisi koko laajuudessaan 500 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli noin 470 miljoonaa euroa.

F35_PirkkalaKyseessä  on ilmoitus tietyn puolustustarvikkeen suunnitellusta myynnistä määrätyllä enimmäismäärällä ja hinnalla johonkin ostajavaltioon. Ilmoitus ei kuitenkaan suoraan tarkoita, että ostajamaassa olisi tehty päätös ostaa järjestelmää ja ilmoituksen mukaista kappalemäärää.

FMS-menettelyssä mm. määrät ja summat hyväksytetään osana prosessia yleensä suurempina kuin mitä ostajamaa on omassa pyynnössään esittänyt. Tällä käytännöllä pyritään välttämään uuden ja aikaa vievän ilmoituksen tekeminen kongressille sellaisessa tilanteessa, jossa hankintakokonaisuutta muutetaan.

Suomi tekee tulevaan F-35A Joint Fighterin suorityskykyyn liittyviä asejärjestelmähankintoja pala kerrallaan vuosittain. Ajoittamalla hankinnat usean vuoden ajalle mahdollistetaan ajantasaisten ja modernien aseiden saanti.

F35_flyby_2 Northrop Grumman AGM-88G (AARGM-ER) on aiemmasta AGM-88E -ohjuksesta mm. työntövoima- ja taistelukärjen ja hakujärjestelmien osalta edelleenkehitetty järjestelmä Yhdysvaltain ilmavoimille, merivoimille ja merijalkaväelle. Ohjustyyppi integroidaan F/A-18 Super Hornet, EA-18G Growler sekä  F-35A, F135B ja F-35C -hävittäjiin. Uusi versio on pituudeltaan aiempaa lyhyempi, jonka ansiosta se mahtuu F-35 -hävittäjien sisäiseen asekuiluun.

Kyseessä on tärkeä asejärjestelmä, joka soveltuu vastapuolen ilmapuolustuksen vaimentamiseen ja lamauttamiseen. Pääkohteita ovat liikkuvat ilmatorjuntajärjestelmät sekä järjestelmät, jotka ovat ajoittain päällä ja poissa. Ohjuksen hakupää löytää myös tällaiset kohteet.

Ensimmäinen uuden AARGM-ER -ohjuksen koelaukaisu tehtiin Yhdysvalloissa kesällä 2021.

AARGM_ER_2Toukokuussa 2023 Northrop Grumman ja US Navy suorittivat AGM-88G -ohjuksella viidennen laukaisukokeen, jossa ohjus havaitsi, tunnisti, paikallisti ja tuhosi kehittyneen maa-alueella sijainneen tutkasäteilyä lähettävän kohteen. Kyseessä oli ensimmäinen maan yllä toteutettu laukaisu modernia ilmapuolustuskohdetta vastaan.

Ensimmäisten AARGM-ER -ohjusten toimitukset alkavat vuoden 2023 aikana ja US Navyn odotetaan saavan operatiivisisen kyvyn käyttöönsä vuoden 2024 aikana.

Yhdysvaltain ja Suomen lisäksi AGM-88G -ohjuksien käyttäjiä tai tulevia käyttäjiä ovat Australia ja Alankomaat, jolla on F-35A -hävittäjiä. MH