Yhdysvaltain merijalkaväen MV-22B Osprey -tiltrotor onnettomuudessa Australiassa - kolme menehtyi

MV22B_1 (Päivittynyt kl0o 14.34) Yhdysvaltain merijalkaväen Bell Boeing MV-22B Osprey VTOL-kuljetuskone (Vertical Take Off and Landing) on joutunut onnettomuuteen Australian Pohjoisterritoriossa Tiwi-saarilla sunnuntaina 27. elokuuta 2023. Ensitietojen mukaan Ospreyn kyydissä olisi ollut 23 henkilöä. Onnettomuudessa menehtyi kolme sotilasta ja viisi loukkaantui vakavasti. Darwinin alueella Tiwi-saarilla on käynnissä monikansallinen Predators Run 2023 -harjoitus.

Australian Pohjoisterritorion poliisin mukaan sotaharjoitukseen osallistunut MV-22B Osprey -tiltrotor joutui onnettomuuteen noin kello 9.30 Melvillen saarella noin 60 kilometrin päässä pohjoiseen Darwinista.

MV22B_3Ensitietojen mukaan ilma-aluksessa oli 23 henkilöä.

Onnettomuuspaikalle lensi tapahtumien jälkeen pelastushelikopteri sekä poliisihelikopteri. 

Yhdysvaltain  merijalkaväki vahvisti onnettomuudessa menehtyneen kolme yhdysvaltalaissotilasta ja viiden olevan vakavasti loukkaantuneita.

Australiassa on käynnissä monikansallinen Predators Run 2023 -harjoitus, johon osallistuu noni 2500 sotilasta. Mukana on Australian lisäksi joukkoja Yhdysvaltain merijalkaväestä, Filippiinien armeijasta, Indonesian puolustusvoimista ja Itä-Timorin puolustusvoimista.

Maalikuussa 2022 Yhdysvaltain Merijalkaväen Osprey tuhoutui onnettomuudessa Norjassa.

MV22B_2Bell Boeing MV-22B Osprey on kääntyväroottorinen lentokone, jossa yhdistyy kiinteäsiipisen matkanopeus sekä helikopterin kyky nousta ja laskeutua pystysuoraan.

Kyseessä on myös tukialuskäyttöön tarkoitettu ilma-alus, joten sen roottorit taittuvat kokoon ja siivet kääntyvät rungon suuntaisiksi. Yhdysvaltain merijalkaväki on lentänyt MV-22B Osprey -koneilla vuodesta 2012 lähtien.

Päivitys kello 14.34: Täsmennetty onnettomuuden uhrien ja loukkaantuneiden määrää.