Draamakomedia Ohjus saa ensi-iltansa 2.2. - inspiraationa Inarijärveen pudonnut NL:n ohjus

Ohjus_1Miia Tervon uusi elokuva Ohjus on saanut inspiraationsa 40 vuoden takaa, kun Inarijärveen syöksyi vuonna 1984 neuvostoliittolainen ohjus. Ensi-iltansa tämä historiallisesta tapahtumasta kertova tummasävyinen draamakomedia saa 2. helmikuuta 2024. Elokuva valittiin Göteborgin elokuvafestivaalin pääkilpasarjaan tammikuussa ainoana suomalaisena fiktioelokuvana.

Inarijärveen syöksyi 28. joulukuuta 1984 neuvostoliittolainen ohjus, joka herätti aikanaan suuren mediahuomion ja käynnisti kansainvälisen selkkauksen. Ainakin Norjan ilmapuolustus oli havainnut ohjuksen, joka oli laukaistu Barentsinmereltä venäläisaluksesta. Inarijärvestä nostettujen ohjuksen jäänteiden äärellä nähtiin tuolloin myös joulupukki.

Kyseinen tositapahtuma muodostaa kehyksen Miia Tervon elokuvassa Ohjus, jossa yksinhuoltaja Niina aloittelee uutta elämää paikallisen sanomalehden toimittajana – ja saakin eteensä mahdollisen jymyjutun.

"Aloitin Ohjuksen käsikirjoittamisen neljä vuotta sitten. Minua kiehtoivat vuoden 1984 tapahtumat ja se tapa, millä niihin Suomessa suhtauduttiin. Elokuvan päähenkilö etsii myös omia rajojaan samalla, kun valtionkin rajat tuntuvat olevan hukassa. Nyt, 40 vuotta myöhemmin, rajat ovat taas puheenaiheena ja onkin mielenkiintoista, että nyt niihin suhtaudutaan ihan toisella vakavuudella kuin ennen", sanoi Miia Tervo.

Elokuvassa Niina uppoaa syvälle kansainväliseen ohjuskriisiin. Lappi ja pieni kirkonkylä menevät sekaisin, ja ulkomaisia toimittajia lappaa paikalliseen hotelliin. Tutkimusten keskellä Niina tapaa hävittäjälentäjä Kain, ja samaan aikaan ex-mies Tapio on vapautumassa vankilasta. Niinan on löydettävä rajansa, jotta myös totuus ohjuksesta näkisi päivänvalon. Ohjus on elokuva rajoista ja rajattomuudesta, missä poliittinen satiiri kohtaa lämpimän huumorin.

Ohjus_2"Tässä elokuvassa pieni ihminen uskaltaa puolustautua ja löytää omat rajansa etsiessään valtionsa rajoja. Ohjuksessa poliittinen satiiri kohtaa karvalakkihömpsöttelyn ja vakavan väkivallan uhan. Ja kaikki tämä niin, että katsoja viihtyy ja saa nauraa - ja ehkä vähän itkeäkin. Jos siis haluaa. Raja-teemaan kuuluu, että saa itse päättää miten asiat kokee”, kommentoi Tervo elokuvan kuvausten alkaessa helmikuussa 2023.

Niinan roolissa nähdään kaksinkertainen Jussi-voittaja Oona Airola, ja muissa rooleissa Pyry Kähkönen, Hannu-Pekka Björkman, Tommi Eronen, Jarkko Niemi, Emma Kilpimaa, Milka Ahlroth, Tommi Korpela, Kari Väänänen, Ona Kamu, Sakari Kuosmanen, Kai Lehtinen, Turkka Mastomäki ja Sanna-Kaisa Palo.

Ohjus saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 2. helmikuuta 2024.

Elokuvan on tuottanut Elokuvayhtiö Komeetta tuottajinaan Kaisla Viitala ja Daniel Kuitunen sekä osatuottajana Stellar Film. Ohjuksen levittää SF Studios. Elokuvaa on rahoittamassa Finnish Impact Film Fund. Miia Tervon edellinen elokuva Aurora voitti yhteensä seitsemän Jussi-palkintoa.

Ilta-Sanomat: Totuus Inari­järveen syöksyneestä Neuvosto-ohjuksesta vaivaa yhä: ”Mehän emme vieläkään tiedä...”

Lue myös aiempia elokuvauutisiamme:

Solar Films tekee parhaillaan elokuvaa Kaappari Lamminparras -kirjasta

Kaappari-elokuvan kuvat kuin suoraan 70-luvulta

Finnairin Caravelle kaapattiin vuonna 1978 - linkki elokuvan trailervideoon

Tositapahtumiin perustuva Sully - Uroteko Hudson-joella laskeutuu elokuvateattereihin

Tom Hanksin tähdittämän Hudson-joen ihmeestä kertovan Sully-elokuvan traileri katsottavissa

Clint Eastwood ohjaa elokuvan Hudson-jokeen pakkolaskun tehneen pilotin tarinasta