RCAF:n CF-18 Demo-Hornet sai näyttävän Battle of Britain 75 -erikoismaalauksen

RCAF_hornet_spec1Royal Canadian Air Forcen McDonnell Douglas CF-18 Hornet -hävittäjä on maalattu yläpinnaltaan toisen maailmansodan värityskaavioon. Tällä kunnioitetaan Battle of Britainin 75-vuotisjuhlaa. Kyseinen koneyksilö vastaa RCAF:n näytösesiintymisistä kaudella 2015.

Kanadan Hornetit tunnetaan maan tavan mukaan tyyyppitunnuksella CF-18 tai CF-188. Demokone 188761 on maalattu päältä ruskeaan ja vihreään maalauskaavioon, jota Englannin RAF:n ja Brittiläisen kansainyhteisön Hawker Hurricane Mk.II:t ja Supermarine Spitfiret käyttivät toisen maailmansodan alkuvaiheissa 1940.

RCAF_hornet_tail_rcafKoneen sivuvakaajiin on maalattu kuvia aikakauden tapahtumista ja niihin liittyvistä henkilöistä. Mukana on luonnollisesti Winston Churchill (oikealla, klikkaa kuvat isommiksi).

Samaten kuvissa on kanadalainen Battle of Britain -ässä luutnantti Gordon Roy MacGregor. Keskeisiä koneita edustavat Messerschmitt 109 ja Spitfire.

RCAF_hornet_spec2Hornetissa on myös Englannin kansallisuustunnukset sekä Hurricane-hävittäjän rekisteri. Alapuoli on jätetty Hornetin normaaliin harmaaseen maalaukseen mustine hämäysohjaamoineen (vasemmalla).

Battle of Britain -erikoismaalauksen ideoi Cold Laken 4. Wingin 410. Tactical Fighter (Operational Training) Squadronin graafikko Jim Belliveau.

RCAF_hornet761 maalattiin ja teki ensilentonsa uudessa asussaan 1. toukokuuta 3. Wingin tukikohdassa Bagotvillessä Quebecissä. Ohjaimissa oli kapteeni Denis "Cheech" Beaulieu. Kone siirretään näytöskauden harjoituksia varten 19. Wingiin Comoxiin Brittiläiseen Kolumbiaan.

Taisteluun Englannista osallistui yli sata kanadalaista hävittäjäohjaajaa. Heistä 23 kuoli. Lisäksi yli 300 kanadalaista toimi maahenkilöstössä. He toimivat RCAF:n 1. Squadronissa ja RAF:n 242. "All Canadian" Squadronissa.

typhoon_rafspittyphdisplayRCAF maalaa esityskoneensa vuosittain erikoiskaavioon. Samoin toimitaan useissa eri maissa. Esimerkiksi Englannissa RAF on tänä vuonna myös maalannut Eurofighter Typhoon -hävittäjän vastaavaan Battle of Britain -värityskaavioon (oikealla).

Suomessa Ilmavoimat ei ole Hornet-aikana toteuttanut varsinaisia erikoismaalauksia. Edellinen sellainen oli Draken-aikakauden päättyessä vuonna 2000 näyttävään kelta-mustaan -väritykseen maalattu DK-215. +TT+