Ex-Hornet-lentäjä laulaa Space Oddityn maapallon kiertoradalla - välitön YouTube -hitti

hadfield_nasa_youtubeKanadalainen astronautti Chris Hadfield on toiminut viime kuukaudet kansainvälisen ISS-avaruusaseman komentajana. Hadfieldin komentajuus on juuri päättynyt ja hän valmistautuu paluulentoon maanpinnalle Sojuz-kapselissa. Sen kunniaksi Hadfield julkaisi YouTubessa videon, jossa hän laulaa komean version David Bowien avaruussaagasta Space Oddity.

Chris Hadfield on entinen Kanadan kuninkaallisten ilmavoimien hävittäjäohjaaja. Hän on lentänyt. mm CF-18 Horneteilla. NASA:n astronauttikoulutukseen Hadfield valittiin vuonna 1992. Hän lensi kahdesti avaruussukkulalla ja oli myös ensimmäinen kanadalainen, joka teki avaruuskävelyn.

hadfield_nasaNyt joulukuussa 2012 avaruusasemalle lentänyt Hadfield on profiloitunut ennen kaikkea sosiaalisen median hyödyntäjäksi. Hänellä on 832 000 seuraajaa Twitterissä ja hän on twiitannut avaruudesta lähes 5000 viestiä. Useimmat niistä ovat sisältäneet upeita kuvia maapallostamme.

Sojuz TMA-07M palaa kolmen hengen miehistönsä kera avaruusasemalta maan pinnalle tiistaina. Se laskeutuu Kazakstaniin aikaisin aamulla laskuvarjojen varassa. Viime metrien hidastus tapahtuu jarruraketeilla.

Hadfieldin versioima Space Oddity on David Bowien ensimmäisiä kappaleita vuodelta 1969. Siinä astronautti Major Tom on jäänyt avaruuteen ilman toivoa paluusta maahan. Hadfieldin versio eroaa sanoitukseltaan hiukan alkuperäisestä.

Kyseessä on ensimmäinen musiikkivideo, joka on toteutettu kiertoradalla. Erikoistehosteita ei tarvittu, taustat ovat oikeita, sillä ikkunoista näkyy alla kiitävä maankamara ja kuvaus on toteutettu painottomassa tilassa.

Video oli luonnollisesti heti melkoinen YouTube-hitti. Maanantaiaamuna Suomen aikaa sitä oli katsottu vain 3000 kertaa, nyt illalla jo 1,5 miljoonaa.

Aivan sattumalta ei hitti ole syntynyt. Kappaleen musiikkitaustat on nauhoitettu ja video on koostettu kokoon maankamaralla, vaikka Hadfield näyttääkin laulavan soittavan kitaraosuudet avaruusasemalla. Joka tapauksessa hieno tulkinta hienosta kappaleesta, joka on tehty avaruusajan alkuvaiheissa. T.T.

Päivitys 14.5.2014: Video muutettiin yksityiseksi vuosi sen julkaisusta tekijänoikeuksista tehdyn sopimuksen umpeuduttua. Lue lisää:

Avaruudessa laulettu Space Oddity -musiikkivideo katoaa bittiavaruuteen tiistaina

Komentaja Hadfieldin Twitter-feedi

Katso myös:

Rovion uusi Angry Birds Space julkistettiin avaruusasemalla yhdessä NASA:n kanssa (video)

NASA Johnson Space Centren opiskelijat vievät videollaan Gagnam Stylen avaruuteen (video)