airBaltic paikkaa kapasiteettivajetta uusilla wetlease-sopimuksilla - taustalla moottorivalmistajan haasteet

A220-AirBaltic-VTPLatvialaisoperaattori airBaltic on joutunut kapasiteettihaasteiden edessä vuokraamaan lisää lentokoneita ja miehistöjä yhtiön ulkopuolelta. Lyhytaikaisia wetlease-sopimuksia on nyt solmittu XFlyn, DAT:n, Carpatairin sekä Cyprus Airwaysin kanssa. Jo aiemmin airBaltic vuokrasi kolme A320-konetta Avion Expressiltä. Uusiin wetlease-sopimuksiin on jouduttu turvautumaan yhtiön omien A220-300-koneiden viivästyneiden moottorihuoltojen seurauksena.

Kaikkiaan 40 Airbus A220-300 -koneen laivastolla lentävä airBaltic on joutunut kapasiteettihaasteisiin, kun moottorivalmistaja Pratt & Whitney ei ole kyennyt täyttämään sitoumuksiaan PW1000G-moottorihuolloissa sovituissa aikatauluissa. Moottorihuollot ovat venyneet jopa kahdeksan kuukauden mittaisiksi eikä airBalticilla ole käytössään tarpeeksi varamoottoreita.

AirBaltic_A220_engine_1Latvialaisoperaattorin suunnitelmissa on lentää kesäkaudella 2023 jopa 35 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden kesäaikataulukaudella. Lisäksi airBalticilla on myös omia sitoumuksia täytettävänä muille lentoyhtiöille, joille se on vuokrannut 14 oman A220-300 -koneen kapasiteetin kesäkaudella 2023.

"Tilanne on valitettava, mutta olemme optimistisia, että se ratkeaa pian. Wetlease-koneet tarjoavat enemmän matkustajapaikkoja, joka mahdollistaa suuremmat matkustajamäärät. Samanaikaisesti teemme kaikki tarvittavat toimet kuljettaaksemme valtaosan matkustajistamme omilla Airbus A220-300 -koneillamme", totesi airBalticin toimitusjohtaja Martin Gauss.

Vastatakseen kasvavaan matkustajakysyntään sekä varmistaakseen suunnitellut lennot ilman peruutuksia on airBaltic joutunut solmimaan uusia wetlease-sopimuksia. Virolaiselta XFlylta on vuokrattu 88-paikkainen Bombardier CRJ-900NG, tanskalaiselta DAT:lta (Danish Air Transport) 180-paikkainen Airbus A320, romanialaiselta Carpatairilta 150-paikkainen Airbus A319 ja kyproslaiselta Cyprus Airwaysiltä 180-paikkainen A320-kone. Sopimukset on solmittu lyhytkaisiksi 31. toukokuuta 2023 saakka.

Maaliskuun alussa airBaltic kertoi vuokranneensa neljä 180-paikkaista A320-konetta Avion Expressiltä koko kesäkauden 2023 ajaksi.

airBalticin on määrä vastaanottaa kuluvan vuoden aikana vielä kahdeksan uutta A220-300 -konetta.

OY-RUH_030722Wetlease-sopimuksilla vuokrattavien koneiden tekninen kunto ja laatu on airBalticin mukaan varmistettu asiakastyytyväisyyden varmistamiseksi. Kaikki yhtiöt täyttävät EASA:n vaatimukset. Vuokrattujen koneiden keski-iäksi airBaltic kertoo 12 vuotta.

Ensimmäiset uusista operaattoreista ovat jo aloittaneet airBalticin lentojen operoinnin, sillä ainakin DAT:lta vuokrattu Airbus A319 (OY-RUH) on lentänyt 27. maaliskuuta lentoja Riiasta ja saapuu Helsinki-Vantaallekin jälleen 28. maaliskuuta. Samainen koneyksilö lensi kesällä 2022 myös Finnairille. MH

Lue myös: