Molemmat tapahtumat ovat suhteellisen pienimuotoisia ja niihin on vapaa pääsy. Silti tarjolla on aina ollut mukavaa nähtävää ja ilmailua pidempään seuranneille myös paljon vanhojen tuttujen tapaamisia.
Aurinkoinen sää suosi perinteistä nelituntista tapahtumaa ja yleisöä oli Lentopostin arvion mukaan parisen tuhatta henkeä. Utin tapahtuman avasi laskuvarjohyppy T-11-joukkojenpudotusvarjoilla NH90-helikopterista ja päätti liitovarjohyppy Suomen ja Utin jääkärirykmentin lippujen kanssa.
Edellisten lisäksi nähtiin erikoisjääkärien taisteluesitys, jossa oli mukana myös yksi NH90- ja yksi MD500-helikopteri. Toimintanäytöksessä erikoisjääkärit vapauttivat perinteiseen tapaan terroristien sieppaaman panttivangin.
Siviilikaluston osalta maanäyttelyssä oli mahdollisuus tutustua Airveteranin Douglas DC-3 -koneeseen sekä Patria Pilot Trainingin Diamond DA40 -koulukoneeseen. Historiapuolta maanäyttelyssä edustivat Ilmavoimien entinen PZL SM-1 (Mil Mi-1) -helikopteri sekä Kouvolan seudun ammattiopiston opetusvälineenä oleva, niin ikään Ilmavoimien entinen Mi-8 -helikopteri. Niiden lisäksi mukana oli myös Utin jääkärirykmentin omia ajoneuvoja sekä ensimmäisen kerran myös Kaakkois-Suomen pelastuslaitoksen ajoneuvoja.
Ruokahuollosta vastanneen Sotilaskodin ravintolapisteessä oli myynnissä hernekeittoa ja pannukakkua viidellä eurolla. Valikoimassa oli tietysti myös perinteisiä munkkeja, kahvia ja virvoitusjuomia.
Lentönäytöskausi jatkui upeasti Pirkkalassa
Tapahtumaan oli myös sukkulabussikuljetus Tampere-Pirkkalan siviililentoaseman puolelta. Mitään ruuhkaa tai suurempaa jonoutumista eri pisteille ei iltapäivään mennessä esiintynyt. Sää suosi Pirkkalan tapahtumaa: vaikka ilma oli kolea, aurinko paistoi suurimman osan aikaa. Iltapäivällä myös lämpötila nousi eikä sää vaikuttanyt lentotoimintaan.
Ilmataistelukeskus kehittää Ilmavoimien suorituskykyjä vastaten mm. koelentämisestä. Keskus hankkii tarvittavaa tietoa taistelutavasta, taktiikasta, lentokalustosta ja asejärjestelmiä. Käytössä on tarpeen mukaan esimerkiksi Boeing (McDonnell Douglas) F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä.
Tampereen seudun ammattiopisto Tredu oli tuonut lentoaseman sotilaspuolelle opetusvälineenä käyttämänsä Dassault Falcon 20F -liikesuihkukoneen. Lentokonehallissa toimintaa esittelivät Ilmavoimien lisäksi myös muut paikalliset siviilitoimijat kuten Patria, lentokerhot ja ammatillinen oppilaitos Winnova.
Esittelyalueella oli nähtävinä myös maakalustoa kuten käytöstä poistettu PAR-tarkkuuslähestysmistutka, nykyaikainen lähivalvontatutka (LÄVA) sekä Ilmavoimien perävaunullinen polttoainerekka. Tapahtuman avasi ylilennolla kaksitasoisilla taitolentokoneilla esiintyvä Arctic Eagles -taitolentoryhmä. Iltapäivällä taivaalla nähtiin Hawk-soolo, Ilmavoimien osastotaitolentoryhmä Midnight Hawks sekä liikehtimiskykyään esitellyt Pilatus-yhteyskone.
Utin avoimien ovien päivän Hornet-soolossa ei vielä nähty omasuojaheitteiden käyttöä. Lentonäytösohjelma on aina altis muutoksille ja tällä kertaa lento-ohjelmasta jäi teknisen vian takia väliin Hughes 500 -kopterin esitys. Myös Learjet jäi lento-ohjelmaan sijaan ainoastaan maanäyttelyyn asematasolle. Puolilta päivin käynnistynyt Sotilasilmailusta ammatti -tapahtuma tarjosi yleisölle kolme eri lento-ohjelmaa pitkin päivää aina iltaseitsemään saakka. Pääohjelmanumerot eli Midnight Hawks ja Hornet-soolo nähtiin taivaalla kahdesti. Tapahtuma mahdollisti tutustumisen Ilmavoimien toimintaan siten myös normaalin työpäivän päätteeksi.
Tapahtuma vetää puoleensa niin lapsia, ilmailusta yleisemmin kiinnostuneita kuin aktiivisia konekuvaajia. Jälkimmäinen ryhmä oli lento-ohjelman ohella erittäin kiinnostunut Pirkkalan tukikohdan uudesta portinvartijakoneesta. Ilmavoimien entinen elektronisen spektrin SIGINT-signaalitiedustelukone Fokker F.27-100 Friendship (FF-1) nostettiin viime vuoden lopulla kolmen pylvään varaan kumpareelle heti varuskunnan pääportin taakse. Koneen tiedustelukyvyn voi todeta mm. sen pohjaan asennetuista lukuisista antenneista.
Konekuvajaat ikuistivat innokkaasti Ilmavoimien aiemmin varsin piilossa pitämää Fokkeria. Toki se on jo vuosia sitten päässyt tiedotusvälineidenkin julkaisemiin kuviin, mutta kovin moni vaikutti haluavan myös itse otetun ruudun koneesta. Kotimainen lentonäytöskausi jatkuu Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumilla Tikkakosken Ilmasotakoulussa tiistaina 28. toukokuuta ja Rovaniemellä Lapin lennostossa torstaina 22. elokuuta. Niiden väliin sijoittuu kesän päätapahtuma eli Suomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytös Turussa 15.-16. kesäkuuta. T.T. MH, HK.
Lue myös:
|
|||