Dassaultin laajarunkoinen Falcon 6X -liikesuihkukone sai EASA:n ja FAA:n tyyppihyväksynnät

F-WAVE_250523Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA ja Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA ovat myöntäneet tyyppihyväksynnän Dassault Falcon 6X -liikesuihkukoneelle. Tyyppihyväksyntää edelsi yli kahden vuoden koelentokampanja.

Dassault Falcon 6X:n ensilento lennettiin 10. maaliskuuta 2021, josta käynnistyi laajaa yli kaksivuotinen koelentokampanja. Sen aikana lennettiin kolmella koelentokoneella Falcon 6X s/n 01, 02 ja 03 kaikkiaan 1500 lentotuntia. Tyyppihyväksynnän saavuttaminen on merkittävä askel Falcon 6X -liikesuihkukoneiden ensimmäisten koneyksilöiden viimeistelyssä.

Falcon6X_Dassault"Falcon 6X:n tyyppihyväksyntä on merkittävä virstanpylväs Dassault Aviationille. Haluamme kiittää EASA:n ja FAA:n tyyppihyväksynnän suorittaneita henkilöitä heidän sitoutumisestaan tähän vaativaan prosessiin sekä asiakkaitamme heidän luottamuksestaan. Falcon 6X on ensimmäinen kokonaan uusi liikesuihkukone, joka täyttää viimeisimmät lentoturvallisuutta parantavat määräykset", sanoi Dassault Aviationin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Eric Trappier.

Falcon 6X:n matkustamon lähes kahden metrin korkeus ja noin 2,5 metrin leveys tarjoaa valmistajan mukaan ensimmistä kertaa markkinoilla erittäin leveän matkustamon sisältävän liikesuihkukoneen. Aiemmin markkinoille tulleiden Falcon 7X ja 8X -liikesuihkukoneiden matkustamoleveys on 2,34 metriä ja korkeus 1,88 metriä.

Dassault_CVS_16X:llä voidaan lentää suoraan Lontoosta Hongkongiin toimintamatkan ollessa 5500 merimailia eli noin 10100 kilometriä. 6X:n digitaalinen lennonohjausjärjestelmä on tuttua Falcon 7X -liikesuihkukoneista ja kehitetty edelleen Falcon 8X -liikesuihkukoneista.

Mukana on lentoturvallisuutta ja tilannetietoisuutta parantava FalconEye CVS (Combined Vision System) -järjestelmä joka tuo synteettisen kuvan avulla arvokasta lisätietoa huononnäkyvyyden lähestymiseen sekä operointiin pimeässä.

Lue myös: