Ei sovintoa - AKT:n lakko alkaa 15.2. ja saattaa vaikuttaa lentoliikenteen sujuvuuteen

TankkausNesteMy(Päivittynyt klo 20.16) Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n ja kuljetusalan työnantajaliittojen väliset työehtosopimusneuvottelut eivät ole edenneet. AKT antoi tammikuun lopussa lakkovaroituksen, jonka mukaan kuorma-autoalaa, terminaalitoimintaa, säiliöauto- ja öljytuotealaa koskeva lakko alkaa ilmoituksen mukaan 15. helmikuuta kello 06.00. AKT hylkäsi sovittelijan antaman ehdotuksen tiistaina iltakahdeksalta.

Sovittelija Leo Suomaa antoi tiistai-iltana sovintoesityksen AKT:n ja kuljetusalan työnantajaliittojen väliseen kiistaan. Osapuolilla oli aikaa vastata ehdotukseen kello 20.00 mennessä.

Valtakunnansovittelijan toimisto ilmoitti iltakahdeksan jälkeen,että AKT on hylännyt sovittelija Leo Suomaan antamat sovintoehdotukset sekä ahtausalalla että kuorma-autoalalla, terminaalitoiminnassa ja säiliöauto- ja öljytuotealalla. Työnantajaliitot olisivat ehdotuksen hyväksyneet.

Lakot alkavat aiemman ilmoituksen mukaisesti eikä sovittelun jatkamisen ajankohdasta ole vielä tietoa.

Ahtausalan lakko alkaa ilmoituksen mukaan 15. helmikuuta kello 06.00. Lakko koskee kaikkiaan noin 9000 työntekijää. Säiliöauto- ja öljytuotealan osalta lakko alkaa 15.2. klo 00.00 ja päättyisi 21. helmikuuta kello 24.00.

Lakolla saattaa olla vaikutuksia myös lentoliikenteeseen Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Lakon piirissä ovat nimittäin Nesteen, Swissport Finland Oy:n sekä Air BP Finland Oy:n ilmailuhuolto. Vaikutukset voivat kohdistua siis lentokoneiden tankkauksiin.

Todennäköisesti lentoyhtiöt pyrkivät mahdollisuuksien mukaan kuljettamaan Helsinki-Vantaalle saapuvilla lennoilla ylimääräistä polttoainetta, jotta ne voisivat operoida paluulennon tai seuraavan lennon ilman tankkaustarvetta. Ylimääräisen polttoaineen kuljettaminen edes osittain vähentäisi osaltaan tankkaustarvetta, mutta lisäisi samalla myös päästöjä. Pahimmillaan edessä voisi olla jopa lentojen peruutuksia.

Päivitys kello 20.18: Lisätty tieto sovintoehdotuksen hylkäämisestä ja vahvistettu lakko alkavaksi.