Endeavour odottaa Yhdysvaltain sukkula-aikakauden viimeistä siirtolentoa

endeavour_nasaAvaruussukkula Endeavour siirtolennetään laivaston viimeisenä museoitavaksi. Huonon sään takia se ei ole vielä päässyt matkaan. Floridassa Kennedyn avaruuskeskuksessa odottavan sukkulan määränpäänä on California Science Centre Los Angelesissa. Avaruusalus on jo 747 Shuttle Carrier Aircraftin (SCA) päällä. Lennon uskotaan onnistuvan loppuviikolla.

Sukkuloista Challenger ja Columbia tuhoutuivat onnettomuuksissa 1986 ja 2003. Kaikki jäljelle jääneet pääsevät museoihin.

Vain ilmakehässä tehtyihin koelentoihin käytetty prototyyppi Enterprise on aiemmin ollut näytteillä Udvar-Hazy Centressä Washingtonissa. Siellä sen korvasi oikeasti avaruudessa käynyt Discovery.

Enterprise siirrettiin New Yorkiin lentotukialuksella olevaan Intrepid Air and Space Museumiin. Kaupungin yllä kaarrellut siirtolento herätti suurta huomiota.

Endeavour_747_NASA_lo Atlantis jää Kennedy Space Centreen, jossa  se on nähtävissä NASA:n vierailukeskuksessa. Seattlen Museum of Flight saa täyskokoisen sukkulasimulaattorin.

Boeing 747 -koneesta muunnettu SCA ja Endeavour tekevät ennen lopullista laskeutumista Los Angelesin kierroksen alueella, jotta mahdollisimman moni voi nähdä sen ilmassa.

Sukkula siirretään lentokentältä tiedekeskukseen maanteitse. Kuljetuksen tieltä joudutaan kaatamaan katujen varsilta 400 puuta, mutta niiden tilalle istutetaan huomattavasti enemmän uusia.

Endeavour rakennettiin korvaamaan onnettomuudessa tuhoutunut Challenger. Se teki 25 lentoa viettäen avaruudessa 299 päivää. Sukkula kiersi maapallon 4671 kertaa. Viimeiseltä lennoltaan se laskeutui toukokuussa 2011.

Historian ensimmäinen avaruussukkulalento tehtiin 12. huhtikuuta 1981, kun Columbia nousi kiertoradalle. Viimeinen lasku lennolta STS-135 tapahtui 21. heinäkuuta 2011, kun Atlantis palasi avaruudesta.

Tällä hetkellä Yhdysvalloilla ei ole omaa miehitettyihin lentoihin kykenevää avaruusjärjestelmää. Astronautit kuljetetaan kansainväliselle avaruusasemalle venäläisillä Sojuz-aluksilla.

 

NASA:n sivu: Avaruussukkuloiden sijainnit

Lue myös: