Kesän aikana koelentokonetta on suunniteltu kierrätettävän ympäri Suomea eri tapahtumissa. Siihen saattaa kuitenkin tulla muutos, jos kone päätetään lähettää laivalla Yhdysvaltoihin Oshkosh -ilmailutapahtumaan.
Viidettä kertaa Saksan Friedricshafenin AERO-messuilla kovasti kiinnostusta herättänyt konetyyppi suuntaa Malmin vierailun jälkeen Rovaniemelle, jossa koneen testaaminen jatkuu. Koelento-ohjelmassa on jo varmistuttu koneen käyttäytymisestä ja nyt käynnissä ovat koelennot potkurivalintaa varten.
Ensimmäinen kone valmistuu syksyllä 2018 Kaikkiaan Atol Avionilla on tilaukset viidestä koneesta. Niistä kolme on Suomeen, yksi Yhdysvaltoihin ja yksi Australiaan. "Koneemme kiinnosti Friedricshafenin AERO 2018 -messuilla kävijöitä. Potentiaalisia ja koneesta todella kiinnostuneita asiakkaita vieraili osastollamme enemmäin kuin aiemmin", kertoo Atol Avionin myyntijohtaja Anssi Rekula.
Parhaillaan tehdään tiedonvaihtoa Atol USA:n kanssa Yhdysvalloissa vaadittavaa valmistajan vakuutusta varten, joka vastaa EASA:n tyyppihyväksyntää. Suomen ja Yhdysvaltain lisäksi Atol Avion Oy suunnittelee jo tuotannon avaamista myös Aasian suunnalla.
Tässä vaiheessa kuitenkin ensimmäisen koneen tuotanto on jo käynnissä Rovaniemellä ja se on määrä toimittaa avausasiakkaalle syksyllä 2018. Koneeseen on valmistettu jo nyt siipikaaria ja korkeusvajaan kaaria. Tuotannon käynnistymistä ja tyyppihyväksyntää varten Atol Avion Oy on myös auditoinut alihankkijansa, joita on kaikkiaan kahdeksan. Ne valmistavat mm. lujitemuovi-, puu- ja metalliosia sekä leikkaavat vaneria.
Puukomposiittirakenteinen ATOL 650 LSA on noin 100 kg kevyempi kuin vastaava hiilikuituvalmisteinen kone. Rakenteessa on 2-5 kerrosta suomalaista koivuvaneria, jonka päälle liitetään 5-20 mm PVC-levy ja sen päälle tulee vielä toinen vanerikerros.
Lentokoneen voimanlähteenä on 100-hevosvoimainen Rotax 912iS -moottori, joka käyttää 95 tai 100LL polttoaineita. Valmistaja lupaa koneelle 170 kilometrin tuntinopeuden matkalennossa ja toiminta-aikaa on jopa kahdeksan tuntia. ATOL 650 LSA (Light Sport Aircraft) -amfibiolentokone perustuu Markku Koivurovan jo 90-luvun alussa kehittämään Atol Amfibio -lentokoneeseen. Vaikka koneen ensiversion lennosta on jo yli 30 vuotta, on 650 LSA täysin uusi konetyyppi. Vanhan koneen kaikki osat on käyty läpi ja niitä on kehitetty edelleen. Muutokset on Atol Avionin mukaan tehty siellä missä uusi teknologia antoi paremman lopputuloksen. Siipi on sen sijaan rakenteeltaan lähes entisellään. Aikanaan konetta esiteltäessä nimen ATOL kerrottiin olevan lyhenne sanoista "Amazing Take-Off and Landing". Lue myös:
|
|||