Hurricane tulossa Ouluun - sai jo Suomen värit

Finnish_WWII_Hurricane_paintjob_1Erittäin harvinainen lentävä Hawker Hurricane saapuu Ouluun Suomen Ilmavoimien sodan aikaisessa maalauksessa. Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä 9.-10. elokuuta tehdään myös historiaa, sillä edellisen kerran Hurricane lensi Suomessa toukokuussa 1944, kun kone teki tyypin viimeisen lennon Suomen Ilmavoimissa.

Monelle Korkeajännityksestä ja Battler Brittonista tuttu Hurricane palveli myös Suomen Ilmavoimissa jatkosodan aikana. Näytöksen päätähden, Suomen Ilmavoimien sodan aikaisiin väreihin maalatun Hurricanen, ensiesiintyminen tapahtuu Oulussa, jossa se juhlistaa jatkosodan päättymisen 70-vuotispäivää esiintymällä sekä maassa että ilmassa.

Ouluun tuleva entisöity Suomi-Hurricane lensi uuden ensilentonsa Britanniassa muutama päivä sitten torstaina 18. heinäkuuta lähes 20 vuotta kestäneen työn päätteeksi. Kone onkin uutta vastaavassa kunnossa ja täydellisesti uudelleenrakennettu.

Finnish_WWII_Hurricane_paintjob_2Edellisen kerran tämä Hurricane lensi 1941, jolloin se teki pakkolaskun Kanadassa. Vasta 1990-luvulla Hurricane löytyi ja päätyi entisöitäväksi Britanniaan.

Koneen piti alunperin osallistua myös viime viikonloppuna järjestettyyn Jämi Fly In -näytökseen, mutta se ei valmistunut ajoissa. Nyt vaikuttaa vahvasti siltä, että Oululla on kunnia toimia Hurricanen Suomen ensiesiintymisen paikkana.

Koneen omistaa espoolainen Phil Lawton. Heti viime viikon ensilennon jälkeen Hurricane siirrettiin maalattavaksi Suomen Ilmavoimien sodan aikaiseen maalauskaavioon. Kone on juuri valmistunut ja on nyt suomalaisessa naamiomaalauksessa. Siinä on myös Saksasta periytyvät keltaiset itärintamatunnukset (kuvassa, klikkaa kuvat suuremmiksi).

Oulussa on mahdollisuus nähdä sekä 1940-luvun alun ensilinjan hävittäjä Hurricane sekä  huippunykyaikainen Ilmavoimien Hornet-hävittäjä taivaalla esittämässä suorituskykyään. Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös Oulussa onkin vuoden 2014 ainoa mahdollisuus nähdä nykyaika ja historia taivaalla kun Hurricane ja Hornet esiintyvät samassa lentonäytöksessä.

Lue myös: