Suomen Ilmavoimat esittelee Hornetin suorituskykyä sekä ilmassa että maassa Suomen Ilmailuliiton Tour de Sky – päälentonäytöksessä Oulussa elokuussa 2014. Ilmavoimat osallistuu näytökseen laajalla kalustolla ja mukana ovat F/A-18 Hornet, Bae Hawk Mk.51/Mk.66, Pilatus PC-12NG sekä Valmet L-70 Vinka. Karjalan Lennostossa lentueen päällikkönä virkatyötään tekevä kapteeni Mikko Fingerroos on Ilmavoimien tämän vuoden Hornet-esityslentäjä. Esityslentäjän arvostettuun pestiin kuuluu Ilmavoimien suorituskyvyn kärjen, F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän kykyjen esittely lentonäytöksissä kotimaassa ja ulkomailla. Fingerroos ei ole rakentanut kauden esityslentosarjaa pelkästään taitolennon varaan. "Sarjaa valmistellessani mietin, etten halua esittää pelkkää taitolentoa. Koska Hornet on taistelukone, halusin tuoda esiin mahdollisimman paljon sen taistelunmukaista liikehtelykykyä. Lähes kaikilla taitolentokoneilla ja hävittäjillä voi lentää esimerkiksi selkälentoa, mutta melko harva 20 000 kiloa painava lentokone kykenee hetkelliseen yli 40 asteen kohtauskulmaan tai nousemaan suoraan pystyyn 200 kilometrin tuntinopeudelta", Fingerroos kertoo. Näyttävän sooloesityksen lisäksi päälentonäytöksessä Ilmavoimien F/A-18 Hornet on myös maanäyttelyssä jossa yleisö voi tutustua koneen ilmasta-ilmaan ja ilmasta- maahan suorituskykyyn. Midnight Hawks on Suomen Ilmavoimien virallinen taitolento-osasto. Neljällä Hawk- Osaston ensiesiintyminen tapahtui edellisessä Oulun lentonäytöksessä kesäkuussa 1997 jolloin Midnight Hawks lensi suoraan maailman tietoisuuteen 60 ulkomaisen ilmailutoimittajan seuratessa osaston ensiesiintymistä kapteeni Seppo Lindenin johtaessa osastoa. Vuoden 2014 päälentonäytöksessä Midnight Hawks esiintyy Oulussa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1997. Tänä vuonna osastoa johtaa kapteeni Jonne Hovilainen. Midnight Hawksin kansainvälisesti tunnettu tavaramerkki on tiukka neljän Hawkin vinoneliömuodostelma jossa koneet lentävät vain muutaman metrin päässä toisistaan. Midnight Hawks lentää BAe Hawk MK.51 suihkukoneilla, joilla koulutetaan Hornet lentäjiä Ilmavoimille. Päälentonäytöksessä esiintyy myös Hawk soolo, jossa yksittäisellä koneella esitellään Hawkin suorituskykyä. Maanäyttelyssä on yleisön tutustuttavana sekä Hawk MK 51 että Sveitsistä hankittu punavalkoinen Hawk MK.66.
Ilmavoimien uusi Pilatus PC-12NG yhteyskone esitellään ensimmäistä kertaa Pohjois- Esillä on myös Ilmavoimien Valmet Vinka peruskoulukone esitellään sekä maassa että ilmassa. Koneella lennetään taitolentoesitys jonka avulla koneen suorituskyky tulee hyvin esille. Varusmiespalvelukseen Ilmavoimien ohjaajalinjalle hakeutuvat lentävät juuri Vinkalla varusmiespalveluksen aikana. Varusmiespalveluksen jälkeen Maanpuolustuskorkeakouluun valitut jatkavat Vinkalla lentämistä, ja siirtyvät Hawkin ohjaimiin opiskelun aikana. Valmistumisen jälkeen osan tie vie Hornetin ohjaimiin. Vinkat pysyvät Ilmavoimien vahvuudessa vielä muutaman vuoden, sillä ne poistuvat palveluskäytöstä vuoteen 2019 mennessä. Korvaavaa konetta odotetaan käyttöön vuoden 2018 aikana.
Tour de Sky on tiedotteensa mukaan Ilmailualan ykköstapahtuma Suomessa vuonna 2014. Suomen Ilmailuliiton vuoden 2014 päälentonäytös järjestetään 9.-10. elokuuta 2014 Oulun lentokentällä. Päälentonäytös palaa Ouluun lähes kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Suuri yleisö ja alan harrastajat ovat suuresti muistelleet 1997 Oulu International Airshowta, joka keräsi lähes 40000 katsojaa viikonlopuksi Oulunsalon lentokentälle. Lentonäytöksen virallinen sivusto osoitteessa: www.tourdesky.fi. Tapahtumalla on myös oma facebook-seinä. Tapahtumaan on tarjolla eri hintaisia päivä- ja viikonloppulippuja sekä oma tarjontansa myös spottereille ja VIP-vieraille. Lippuja voi ostaa Piletti.fi -palvelusta. Lentonäytöksen johtajana toimii kokenut lentonäytösosaaja Perttu Karivalo. Vastuullisena kaupallisena järjestäjänä toimii tapahtumajohtaja Kimmo Piispanen.
|
|||