HX-hävittäjähanke jatkuu kaikkien viiden ehdokkaan kanssa - tarkennetut tarjoukset saapuivat

HX_kandikuvaPuolustusvoimien logistiikkalaitos on saanut vastaukset Hornetin seuraajan valinnan eli ns. HX-hankkeen tarkennettuun tarjouspyyntöön viideltä hävittäjävalmistajalta. Edessä tärkeä neuvotteluvaihe ja parhaillaan on käynnissä HX Challenge -testaustapahtuma, jossa varmennetaan saatuja suorituskykylupauksia.

Puolustusvoimat lähetti lokakuussa 2019 tarkennetun tarjouspyynnön Ison-Britannian, Ranskan, Ruotsin ja Yhdysvaltojen hallinnoille välitettäväksi viidelle monitoimihävittäjävalmistajalle. Tarjouspyynnön kohteena olevat konetyypit ovat Boeing F/A-18 Super Hornet (Yhdysvallat), Dassault Rafale (Ranska), Eurofighter Typhoon (Iso-Britannia), Lockheed Martin F-35A (Yhdysvallat) ja Saab Gripen (Ruotsi).

EF_HX_patchPuolustusvoimien logistiikkalaitos on vastaanottanut tammikuun 2020 loppuun asetettuun määräaikaan mennessä vastaukset tarkennettuun tarjouspyyntöön kaikilta viideltä HX-tarjoajalta.

Vastauksissaan tarjoajia on pyydetty kokoamaan alustavassa tarjouksessaan ja neuvotteluissa antamansa tiedot selkeäksi, päivitetyksi ja parannetuksi kokonaisuudeksi.

"Hankkeen tärkein päätöksentekoperuste on suorituskyky ja sen ylläpito aina 2060-luvulle saakka", toteaa ohjelmajohtaja Lauri Puranen blogissaan.

Vastaukset sisältävät tietoa kunkin monitoimihävittäjävaihtoehdon ympärille rakentuvasta kokonaisratkaisusta ja hankintakokonaisuudesta, jonka tavoitteena on tuottaa Suomen puolustusjärjestelmän kannalta paras mahdollinen suorituskyky poistuvan Hornet-kaluston korvaajaksi.

Tarjoajan on rakennettava hankkeelle asetetun enimmäisbudjetin puitteissa vaatimukset täyttävä suorituskyvyn kokonaisuus. Se käsittää lentokoneiden lisäksi muut tekniset järjestelmät, koulutusjärjestelmät, tarvittavat huoltovälineet, testilaitteet ja varaosat sekä aseet, sensorit ja muut tarvittavat tyyppikohtaiset tukitoiminnot.

Hankkeen tärkein päätöksentekoperuste on sotilaallinen suorituskyky ja sen ylläpito koko koneiden käyttöiän ajan. Elinkaarikustannusten, huoltovarmuuden ja teollisen yhteistyön osalta vaaditaan, että tarjous täyttää arvioitaville päätösalueille tarjouspyynnössä määritetyt vaatimukset.

HX-hankkeen tarjouskilpailu käynnistyi alustavalla tarjouspyynnöllä huhtikuussa 2018, johon tarjoajat vastasivat tammikuussa 2019. Tämän jälkeen on neuvoteltu tarjousten sisällöstä kunkin tarjoajan kanssa.

Nyt käynnissä on HX-hankkeen toinen neuvotteluvaihe, jossa määritellään lopulliset hankintakokonaisuuksien sisällöt kunkin tarjoajan kanssa heidän antamaansa tarjoukseen perustuen. Toisen neuvotteluvaiheen päätteeksi vuoden 2020 loppupuolella pyydetään lopulliset tarjoukset, jotka puolustushallinto arvioi. Hankintapäätöksen tekee valtioneuvosto vuonna 2021.

Ohjelmajohtaja blogi: Edessä tärkeä neuvotteluvaihe

Lue myös: