Ilmavoimien uuden VX-koulukoneen hankinta keskeytettiin

FAF_vinka_1Puolustusvoimien logistiikkalaitos on keskeyttänyt Ilmavoimien kotimaisen Valmet L70 Vinka -kaluston korvaavan koulukoneen hankintaan tähtäävän VX-hankkeen. Keskeyttämisen peruste on riittävän kustannustehokkaan konevaihtoehdon puuttuminen. Puolustusvoimien logistiikkalaitos jatkaa soveltuvan vaihtoehdon kartoittamista hankinnan vaatimuksia muuttamalla.

Vinkan korvaajahankinnan kuluessa on käynyt selväksi, että Ilmavoimien minimivaatimukset täyttäviä, mäntämoottorilla varustettuja ja edullisia sotilaskoulukonetyyppejä on tuotannossa hyvin vähän. Taistelulentäjien alkeis- ja peruslentokoulutuksessa on siirrytty aiempaa suorituskykyisempiin ja kalliimpiin potkuriturbiinikoneisiin.

Ilmavoimien Hawk-suihkuharjoituskoneen ominaisuudet mahdollistavat kuitenkin yksinkertaisen, mäntämoottorilla varustetun koulukoneen käytön. BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneet pysyvät käytössä 2030-luvun puoliväliin.

Ilmavoimien julkaiseman hankintailmoituksen mukaan tarkoitus oli ostaa Vinkoja korvaamaan 20 - 25 taitolento- ja mittarilentokelpoista konetta. Niiden tulee olla sauvaohjattuja ja niissä on oltava nokkapyörälaskuteline.

Lisäksi uusilta koulukoneilta vaaditaan siviili-ilmailuviranomaisen myöntämä tyyppihyväksyntä. G-rajojen minimit taitolento-kategoriaan hyväksytylle ilma-alukselle on määritelty välille +6G / -3G.

Grob_120TP_1Vaihtoehtoina hankinnan viimevaiheessa oli mukana saksalainen Grob TP 120 (kuvassa vasemmalla) ja tsekkiläinen Zlin Z 242.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos selvittää seuraavaksi muut mahdollisuudet hankkia riittävä lentokalusto budjetoidulla rahoituksella.

Vaihtoehtona on esimerkiksi käytetyn kaluston hankkiminen. Hankintaan syntyvä mahdollinen viive saattaa edellyttää nykyisen koulutusjärjestelyn ja Vinkan käytön jatkamista 1 – 2 vuodella, mikä on teknisesti mahdollista.

Sotilaslentäjien alkeis- ja peruskoulutus annetaan kotimaassa 1970-luvulla 
suunnitellulla Valmet L70 Vinka -tyyppisellä lentokoneella.

VN-tyyppitunnuksella varustettuja Vinkoja on ollut Ilmavoimien käytössä 30 kappaletta, ja 28 niistä on tällä hetkellä palveluskäytössä. Koneita on modifioitu vuosien varrella ja vuonna 2002 niihin asennettiin Garmin 430 -avioniikkajärjestelmä. Vinka-kaluston laskennallinen lentotuntihinta on noin 650 euroa.

Vuonna 2013 julkistetun suunnitelman mukaan Vinkat oli määrä korvata uudella konetyypillä vuoteen 2019 mennessä. Korvaavan kaluston odotettiin olevan käytössä asteittain jo vuosina 2017 ja 2018.

Lue myös: