Israelin evakuointilentoihin osallistuu mm. A330MRTT, KC-30, CC-150 Polaris ja C-130 Hercules -koneita

NATO_MMU_T054Useat valtiolliset toimijat järjestävät kansalaisilleen evakuointilentoja ja muita kuljetuksia pois Israelista alueella tapahtuvien sotatoimien seurauksena. Kaupallisten lentojen tarjonta on leikkaantunut merkittävästi lentoyhtiöiden peruessa lentojaan turvallisuussyistä. Eri valtiot ovat suorittaneet evakuointilentoja mm. Airbus A330MRTT -ilmatankkerilla, C-130 Hercules- ja C-390 -kuljetuskoneilla sekä CC-150 Polaris -koneella.

Nato_MMU_A330MRTT_1Israelin ja Hamasin välinen sotatilanne on johtanut merkittävään ulkomaalaisten ihmisten evakuointilentomäärään Israelista, kun eri valtiot haluavat mahdollistaa kansalaistensa poistumisen sotatoimialueelta. Kaupallinen lentoliikenne jatkuu edelleen myös Tel Avivin Ben Gurionin kansainväliselle lentokentällä vaikka osa lentoyhtiöistä onkin perunut kaikki lentonsa.

Kaupallisten lentojen vajetta on paikattu valtiollisten toimijoiden puolelta niin tilauslennoin kuin valtioiden omilla ilma-aluksilla operoiden. Ilmasillan käytössä on myös erikoisempaa kalustoa.

RCAF_Polaris_2Kanadan ilmavoimat lentää ilmasiltaa kahdella CC-150 Polaris -koneellaan (Airbus A310) Tel Avivista Kreikan Ateenaan mahdollistaen kansalaisten poistumisen Israelista turvalliseen kolmanteen maahan. Ateenasta eteenpäin kuljetuksen suorittaa Air Canada.

Tanska puolestaan on pyrkinyt saamaan omat kansalaisensa Kyprokselle. Tähän operaatioon liittyen Tanskan puolustusvoimat lähetti Kyprokselle C-130 Hercules -kuljetuskoneen.

KC390_Take_Off_net1_embraerBrasilian ilmavoimat on puolestaan allokoinut maan kansalaisten evakuointiin Israelista lentoja ainakin 230-paikkaisella KC-30 -ilmatankkauskoneella (A330MRTT) sekä C-390 Millenium -kuljetuskoneella, joka lentää Tel Avivista Lissaboniin.

Naton alaisuudessa toimivat monikansalliset ja monikäyttöiset Airbus A330MRTT -ilmatankkauskoneet (Multi Role Tanker Transport) ovat evakuoineet kahdella lennolla jo lähes 450 henkilöä Tel Avivista. Ensimmäisellä lennolla Tel Avivista Kölniin kotiutettiin 197 matkustajaa ja toisella lennolla 223 matkustajaa.

Nato_MMU_A330MRTT_2MMF-ohjelman (Multinational Multi Role Tanker Transport Fleet) MMU-yksikkö (Multinational MRTT Unit) toimii Naton alaisuudessa ja sen nykyinen seitsemän A330 MRTT -koneen laivasto on rekisteröity Hollantiin. Kaluston päätukikohta on Eindhoven ja toinen tukikohta sijaitsee Kölnissä. Maaliskuusta 2023 lähtien MMU on voinut operoida maailmanlaajuisesti ilmatankkaus-, ilmakuljetus- ja medevac-tehtävissä. Kyseisiä ilmatankkauskoneita operoi monikansallinen joukko lentäjiä, makustamohenkilökuntaa sekä teknistä henkilöstöä.

Evakuointilentoja on toteutettu myös kaupallisten lentoyhtiöiden kalustolla. Osa lennoista on kuitenkin peruuntunut tai ne ovat joutuneet lentämään Tel Avivin sijaan toisille lentokentille vakuutusasioiden takia. Kaikki lentokonevakuuttajat eivät mahdollista lentoja sotatoimialueelle Tel Aviviin.

Evakuointilentoja Tel Avivista Eurooppaan ovat toteuttaneet mm. Lufthansa, Air France, Swiss ja Norwegian, joka on tarjonnut poistumistietä Pohjoismaiden matkustajille. Suomi pyrkii järjestämään omia evakuointilentoja, joista ensimmäisen odotetaan toteutuvan perjantain ja lauantain vastaisena yönä.

Lue myös: