Kaikkien hävittäjävalmistajien odotetaan jatkavan HX-hankkeessa - hintakatoksi varmistui 10 miljardia

Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä korvaava HX-hanke etenee suunitellusti. Kolmas ja viimeinen neuvottelukierros kaikkien tarjoajien kanssa on saatu päätökseen. Edessä on lähiaikoina tarjouspyynnön lähettäminen Ranskan, Ruotsin, Yhdysvaltojen ja Yhdistyneen Kuningaskunnan hallintojen kautta viidelle tarjoajalle.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli  HX-hanketta kokouksessaan lokakuun alussa.

"Hankkeen näkökulmasta saimme poliittiselta johdolta selkeän ja oikea-aikaisen ohjauksen, jonka pohjalta voimme jatkaa hanketta suunnitellusti puolustusselonteon linjausten mukaisesti. Loppusyksystä lähetettävän tarkennetun tarjouspyynnön hintakatoksi asetettiin 10 miljardia euroa", kommentoi Puolustusministeriön ohjelmajohtaja Lauri Puranen ministeriövaliokunnan kokousta tuoreessa blogissaan.

HX_puranenAnnetun hintakaton puitteissa rakennetaan suorituskyvyn kokonaisuus, joka kattaa koneiden lisäksi niiden asejärjestelmät ja muut järjestelmän vaatimat osakokonaisuudet kuten tukeutumis- , koulutus-  ja huoltojärjestelmän sekä integroitumisen vaatimat johtamis- ja tietojärjestelmien muutokset sekä turvallisuuskriittisen infran rakentamisen.

"Tarjoajille lähetettävässä tarkennetussa tarjouspyynnössä siirrytään suunnitelman mukaisesti malliin, jossa tarjoajia pyydetään tarjoamaan täysimääräinen suorituskyky asetetun hintakaton rajoissa", kirjoittaa Puranen.

Täysimääräisen suorituskyvyn saavuttaminen voi tarkoittaa myös poikkevaa konemäärää oletusarvoisesta 64 hävittäjästä. Suorituskyvyn täysimääräisen korvaamisen perusteet eivät kuitenkaan muutu tarkennetun tarjouspyynnön myötä. Suome hakee sekä laatua, että määrää.

"Hävittäjien lukumäärällä ja niiden kyvykkyydellä eli selviytymiskyvyllä ja kyvyllä tuottaa tappioita on molemmilla merkittävä vaikutus kriisien ennaltaehkäisykykyyn ja Suomen puolustusjärjestelmän uskottavuuteen ja suorituskykyyn", selventää Puranen.

HX_hanke_logo"Hanke siis etenee ja uskon vakaasti, että Hornetin suorituskyvyn korvaaminen on mahdollista alkuperäisessä aikataulussa.  Tapa, jolla hanketta jatketaan, on ollut myös tarjoajien tiedossa", jatkaa Puranen.

Tarkennetun tarjouspyynnön myötä haettavat tarkemmat tarjoajakohtaiset, ja asetettuun hintakattoon sovitetut, ratkaisut selkeyttävät uskoakseni myös kunkin tarjoajan jatkotyötä.

Purasen mukaan näköpiirissä ei ole ennusmerkkejä, joiden perusteella joku tarjoaja jättäisi hankkeen kesken.

Vahvistus siihen kuitenkin vasta tammi-helmikuussa, kun valmistajien odotetaan tuovan koneensa Pirkkalassa järjestettävään HX Challenge -testaus- ja todentamistapahtumaan.

Hornetin korvaajaksi on ehdolla viisi suorituskykyvaihtoehtoa. Ne ovat Boeing F/A-18 E/FSuper Hornet ja EA-18G Growler, Lockheed Martin F-35A, Dassault Rafale, BAE Systems Eurofighter Typhoon ja Saab 39 E/F Gripen sekä GlobalEye-valvontakone.

Lue myös: