Kaksi Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornetia Alankomaiden Leeuwardeniin lokakuussa

HN-pari_020821Suomen Ilmavoimat osallistuu Alankomaissa järjestettävään Frisian Flag -harjoitukseen kahdella F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä. Hornetit tukeutuvat 29.9.–13.10. järjestettävän harjoituksen aikana Leeuwardenin tukikohtaan minimiorganisaatiolla.

Alankomaiden kuninkaallisten ilmavoimien Frisian Flag lentotoimintaharjoituksen tavoitteena on harjoitella monikansallisia ilmaoperaatioita monipuolista ilma- ja maauhkaa vastaan. Harjoitukseen osallistuu noin 40 ilma-alusta Alankomaista, Suomesta, Saksasta, Belgiasta, Tanskasta, Yhdysvalloista ja Isosta-Britanniasta. Lentotoiminta jakautuu Alankomaiden, Tanskan ja Saksan ilmatiloihin.

Harjoitukseen osallistuva joukko-osasto on Satakunnan lennosto ja sen Ilmataistelukeskus. Suomalainen konekalusto tukeutuu Alankomaissa Leeuwardenin tukikohtaan.

Suomen Ilmavoimien tavoitteena on harjoitella 4. ja 5. sukupolven hävittäjien yhteistoimintaa Suomen tulevaa F-35 -aikakautta varten, syventää osaamista ja ymmärrystä F-35 -kalustosta sekä arvioida tulevan F-35 -kaluston vaikutuksia Ilmavoimien operointiin. Lisäksi tarkoituksena on selvittää mahdollisimman pienen Ilmavoimien lähettämän organisaation toimintaa ulkomailla.

Frisian Flag -harjoitus on osa puolustusministeriön hyväksymää Puolustusvoimien vuoden 2023 kansainvälistä harjoitustoimintaa. Ilmavoimat on osallistunut Frisian Flag -harjoituksiin vuodesta 2001 alkaen.