Lentoyhtiö Norran toimihenkilöt marssivat ulos vastalauseena työnantajan toiminnalle

Norra_logo(päivittynyt 15.45) Nordic Regional Airlines Oy:n toimihenkilöt marssivat ulos työpaikaltaan torstaina 1. kesäkuuta kello 13.30. Työtehtäviin palataan lauantaina 3. kesäkuuta kello 06.30. Ammattiliitto Pro:n mukaan ulosmarssin syynä on työnantajan ilmoitus olla noudattamatta työehtosopimusta toimihenkilöihinsä.

Norra arvioi, ettei ulosmarssilla ole vaikutuksia yhtiön Finnairille operoimiin lentoihin.

"Ulosmarssi koskee toimistoa ja tukitoimintoja. Tällä hetkellä arvioimme, että tapahtuneella ei ole vaikutusta Norran operoimiin lentoihin", kertoo Norran viestinnän Kaisa Huhtaniemi Lentoposti.fi:lle.

"Ero kahden työehtosopimuksen välillä on pieni, ja siksi on vaikea ymmärtää työnantajan haluttomuutta siirtyä noudattamaan uutta työehtosopimusta", kertoo lentoalojen sopimusalavastaava Totti Brunila Ammattiliitto Prosta.

Toimihenkilöiden edellinen työehtosopimus päättyi 31.5.2017. Torstaista 1.6. alkaen toimihenkilöihin on noudatettava lentoliikenteen toimihenkilöiden työehtosopimusta. Työnantaja on kuitenkin ilmoittanut, ettei uuteen työehtosopimukseen tulla siirtymään.

Pro on pyrkinyt neuvottelemaan työnantajan kanssa maltillisesta siirtymisestä uuteen työehtosopimukseen. Työnantaja ei kuitenkaan tähän ole suostunut, vaan on vaatinut aikaisemman talokohtaisen työehtosopimuksen jatkamista.

Pron mukaan uuden työehtosopimuksen kustannusvaikutus ei ole huomattava, ja yleissitovassa solmitut ehdot ovat standardeja lentokentällä. Esimerkiksi palkkoihin tai työaikoihin ei sopimusmuutos toisi minkäänlaisia muutoksia.

Kieltäytymisen taustalla Brunila näkee enemmänkin työnantajan halun pitää työehdoista sopimisen omissa käsissään.

"Ihmettelen sitä, sillä paikallisen sopimisen mahdollisuudet ovat uudessa sopimuksessa laajat" päättää Brunila.

Finnair omistaa Norrasta 40 prosenttia. Muut omistajat ovat StaffPoint Holding Oy:lle ja Kilco Oy.

Päivitys 15.45: Lisätty Norran kommentit.