NATO vahvistaa ilmapuolustusta - hankkii jopa 1000 Patriot-ohjusta ja suosittuja RBS 70 Bolide -ohjuksia

Nato_Patriot_PuolassaNaton logistiikka- ja hankintavirasto NSPA:n (NATO Support and Procurement Agency) hankkii jopa 1000 Patriot PAC-2 GEM-T -ilmatorjuntaohjusta (Guidance Enhanced Missiles) sekä Saabin RBS 70 VSHORAD Bolide -ilmatorjuntaohjuksia. Hankkeella tuetaan liittoutuneiden ilmapuolustuksen vahvistamista Venäjän Ukrainaan kohdistamien sotatoimien seurauksena.

NATO tilaa Patriot-ohjukset COMLOG:lta, joka on amerikkalaisen Raytheonin ja saksalainen MBDA:n yhteisyritys. Sopimuksen arvo on noin 5,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli noin 5,1 miljardia euroa. Suuri osa tilatuista ohjuksista tukee MBDA:n uuden ohjustuotantolaitoksen rakentamista Saksaan.

NSPA:n hankinta laajentaa ohjusten tuotantoa Euroopassa, lisää tarjontaa ja varmistaa riittävän varastotason. Patriotit tulevat ensisijaisesti Saksan, Alankomaiden, Romanian ja Espanjan ilmapuolustuksen tarpeisiin. Taustalla on myös Venäjän aktiivinen dronejen ja ohjusten käyttö ukrainalaiskohteita vastaan. Ammustuotanto tulee siis tarpeeseen turvaamaan NATO-maita sekä Ukrainaa.

Patriot-ilmatorjuntajärjestelmä suojaa hävittäjiltä, helikoptereilta ja ohjuksilta jo pitkiltä etäisyyksiltä. Hankittavien ohjusten kantama on yli 70 kilometriä ja korkeusulottuvuus yli 24 kilometriä. Minimi lentoaika kohteeseen on alle yhdeksän sekuntia ja pisimmillään lentoaika on kolme ja puoli minuuttia.

Venäjän Ukrainaan kohdistamien sotatoimien seurauksena NATO on lähettänyt Patriot-järjestelmiä suojaamaan liittoutuneiden ilmatilaa Euroopan itälaidalle. NATO-maat ovat lisäksi toimittaneet Patriot-järjestelmiä Ukrainalle vahvistaakseen Ukrainan puolustuskykyä.

SaabRBS70NSPA teki tammikuussa 2024 tilauksen ilmatorjuntaohjuksista myös Saabilta, jolta ostetaan RBS 70 Bolide -ohjuksia. Kyseessä on lisätilaus, jolla ostetaan lyhyen kantaman ilmatorjuntaohjuksia parantamaan Naton ilmapuolustusta. Ohjukset on määrä toimittaa vuonna 2027. Tilauksen arvo on noin 350 miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 31 miljoonaa euroa.

RBS 70 -järjestelmä on suosittu ja sillä on asiakkaina yli 19 valtiota, joille on toimitettu 1600 RBS 70 -ilmatorjuntajärjestelmää ja yli 18 000 ohjusta. Bolide-ohjus edustaa kolmatta sukupolvea tässä VSHORAD-järjestelmässä (very short-range air defence).

Bolide-ohjus soveltuu monenlaisten uhkien torjuntaan aina hävittäjistä helikoptereihin ja droneihin. Sen kantama on yhdeksän kilometriä ja korkeusulottuvuus on viisi kilometriä. MH