Norja vahvisti toimittavansa F-16 -hävittäjiä Ukrainalle - luvassa myös IRIS-T ilmatorjuntajärjestelmä

Norja_Ukraina_1Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre vahvisti 24. toukokuuta Norjan lahjoittavan Ukrainalle F-16 -hävittäjiä. Lukumäärä ja aikataulu ovat vielä avoimien asioiden joukossa. Ensivaiheessa Norja osallistuu ukrainalaislentäjien kouluttamiseen ja tarjoaa kaksi F-16 -hävittäjää koulutustarkoituksiin. Hävittäjien lisäksi Norja toimittaa Ukrainalle myös IRIS-T -ilmatorjuntajärjestelmän.

"Norja tukee Ukrainaa sen pyrkimyksissä rakentaa nykyaikainen ilmapuolustusjärjestelmä. Olemme jo päättäneet kouluttaa ukrainalaisia hävittäjälentäjiä ja kerroimme kesällä tarjoavamme  kahta norjalaista F-16 -hävittäjää koulutuskäyttöön", sanoi pääministeri Støre.

286_031118b"Aiomme lahjoittaa F-16 -hävittäjiä Ukrainalle ja annamme myöhemmin lisätietoja lahjoituksesta, konemäärästä sekä toimitusajankohdasta", jatkoi pääministeri Støre.

"Norja tukee ilmailukoalitiota tehokkaasti ja on valmistellut asiaa koskevat päätökset. Tämä on itsenäisyyspäivän paras uutinen. Uusi puolustuspaketti vahvistaa ilmapuolustustamme, jonka lisäksi se sisältää tärkeitä järjestelmiä", sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Hävittäjien lahjoittaminen toteutetaan yhteistyössä muiden liittolaisten kanssa. Jo aiemmin Tanska ja Hollanti ovat ilmoittaneet tarjoavansa F-16 -hävittäjiä Ukrainalle.

"Jatkamme vuoropuhelua Yhdysvaltojen ja muiden läheisten liittolaisten kanssa nykyaikaisen ilmapuolustusjärjestelmän kehittämisestä Ukrainassa. Norja on antanut Ukrainalle huomattavaa sotilaallista tukea ja aiomme jatkaa sitä. F-16 -hävittäjien lahjoittaminen Ukrainalle vahvistaa merkittävästi sen sotilaallisia valmiuksia", sanoi puolustusministeri Bjørn Arild Gram.

Diehl_IRISTHävittäjien lisäksi Norja toimittaa Ukrainalle IRIS-T -ilmatorjuntajärjestelmän, joka käyttää ilmataisteluohjuksien SL- tai SLS-versioita. Lisäksi Ukraina saa Norjalta myös miinanraivauskalustoa.

Enemmänkin on odotettavissa, sillä Norja jatkaa keskusteluja vakuuttaakseen kumppanimaat NASAMS-ilmatorjuntajärjestelmän toimittamisesta Ukrainan käyttöön. Tällaisia NASAMS-järjestelmiä on käytössä myös Suomen Puolustusvoimilla.

Lue myös: